Александър Гайдев от Велинград, който страда от „Паркинсонов синдром“ отново се нуждае от подкрепа, за да живее. Батерията, която беше поставена на неговия специален имплант, вече се изчерпва. Нейната мощност е намаляла значително и според лекарите остават само около 1-2 месеца до цялостното й изчерпване. Налага се пълна подмяна на батерия с чип за електростимулатор. Всичко това струва 30 000 лв. и не се поема от НЗОК. Наложително е сумата да бъде събрана до края на април, за да се извърши навреме животоспасяващата медицинска услуга. 

Самият той се обърна в социалните мрежи с покъртителен пост, за да помоли за съдействие. 

„Налага се да напиша това писмо, за да обясня по-подробно защо се налага отново да се обърна към ВАС за помощ. Най-просто казано НЗОК ме осъди на смърт, отказвайки да поеме такива непосилни разходи като моя. Става въпрос за устройството, което включва батерия + чип и подава електро импулси на електродите, базирани в мозъка. Оказва се, че не е достатъчно просто да се разболееш, но трябва да се побереш и в определени граници или параметри. Обикновено при болни от „Паркинсонов синдром“ е достатъчно до 1,5- 1,7 волта, за да потисне тремора и се коригира с лекарства. При менe, за да се потисне тремора, са необходими 3,9 V от ляво и 3,5 V от дясно, освен това и съпротивлението е два пъти по-голямо от обичайното, иначе казано без устройството поемам към вечните ловни полета. Когато ми обясняваха какво ме очаква през юли 2016 г., ми споделиха, че обикновено такава батерия издържа 4 – 5 години, но при мене с тези показатели не повече от 2-3 год. Преди седмица д-р Минкин сметна, че не ми остават повече от един-два месеца, също сметна, че нова батерия при този разход може да издържи до 18 месеца. Споделяйки с моите ангели – хранители /моите безценни приятели/, решиха, че няма време за чакане. Логично възниква въпросът: „Нима на всеки 18 месеца ще ми трябват 30 000 лв., това е безумие! Има и батерии, които издържат 15 год./при мен сигурно около 6-7 г./, но цената е космическа – 66 000 лв.,а има и за 25 год. Би трябвало във всяка, уважаваща себе си държава, животоспасяващите нужди да са безплатни. Изправен съм до стената и нямам друг изход, да спечеля малко време и да се моля при следващия бюджет тези от НЗОК да помогнат на такива , като мен. А аз пиша това писмо, за да ВИ предпазя от всякакви свободни съчинения и измислици. Всяка сутрин, събуждайки се, питам дали съм направил достатъчно добро, за да съм достоен за това, което направихте за мене преди две години. БЛАГОДАРЯ ВИ !!!
И накрая може би се питате защо писмо до с многоточие? Защото в момента в нашата страна няма отговор на нито един логичен въпрос. Защото всеки като мене може да осъди държавата по най-малко три члена от Конституцията на РБ. Пример – чл. 4, ал.2 „Република България гарантира живота, достойнството…“, или чл.28 „Всеки има право на живот. Посегателството върху човешкия живот се наказва като най-тежко престъпление“, чл.7 и др.
Може би писмото трябваше да го адресирам до Кан Тервел , той като човек спасил Европа от арабите ,може би ще има достатъчно опит да спаси България от някои „българи“!“

Във Велинград приятели, граждани и познати на Сашо, който преди да се разболее, бил активно спортуващ, са се мобилизирали, за да може да се осигури животоспасяващата батерия. 

За дарения е открита банкова сметка за събиране на средства на името на Александър Илиев Гайдев:

Райфайзенбанк (България) ЕАД с IBAN BG82RZBB 91551007202073 и BIC RZBBBGSF. 
За допълнителна информация: 0878 687 252 – Иван Бойкинов и 0878 134 066 – Георги Дишлянов.

http://times.bg