Тържественото отбелязване на денят на народните будители във Велинград започна още в навечерието на празника.

В НЧ „Отец Паисий 1893” се състоя концерт  с участието на школите по пиано, саксофон, китари, КСТ „Импулс”,журналисти, театралната школа, хор на малките към ЦПЛР-ОДК Велинград с директор Катерина Мирчева. Талантливите изпълнители от ДЮВИШ Звънче също бяха част от прекрасната празнична програма. Участваха още и гости от Пазарджик балет „Марина” и група „Алегро“ от гр.Талин.

На 1 ноември пред възпоменателна плоча на Първото класно училище- кв. Каменица, се отслужи Благодарствен молебен от енорийски свещеник отец Антон.

Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев  поздрави присъстващите учители, ученици, будители и съграждани, по случай един от най-светлите български празници.

Мария Милова учител- доайен също държа слово по повод празника.

Официални лица на събитието бяха зам.-кметовете на община Велинград Светла Томова и Исмаил Моллов, председателят на ОбС Велинград инж. Бельо Мандраджиев, общински съветници, директора на дирекция „ХСД” Мариана Зинкова, служители на общинска администрация и директори на училища.

Венци и цветя бяха поднесени от общинска администрация, ОбС Велинград, исторически музей, от различни политически партии,исторически музей, общински съвет на народните читалища, дружество за Защита на Родопите и Дружба Родина, представители на училища и граждани.

От 18:00ч в ОНЧ „Кирил и Методий 1905” бе отбелязана 90-годишнината на д-р Александър Попов с тържествен концерт и творческа вечер.