Хората във Велинград настръхнаха срещу кучешките нападения в града. Четириногите атакували в глутници, нахвърляли се в центъра, не жалели нито местни, нито туристи.

„Има много бездомни животни в града, не се взимат никакви мерки за намаляване на популацията“, възмути се велинградчанката Гергана Жуглева пред bTV.

Съгражданинът й Стоян Петров разказа, че самият той бил нападнат от три кучета. ““такуваха ме без никаква причина, без да ги дразня. И тъй като съм вярващ човек, помолих се за кратко и проблемът се разреши – не бях нападнат. Но не може да се разхождаме със страх“, категоричен е той. Петров разказа, че няма против кучетата, но смята, че човешкият живот трябва да е на първо чясто.
Виктория Велева разказа, че кучетата нападали хора в центъра и от аптеката им давали веднага ампули срещу тетанус, за да ходят на лекар. Недоволните във Велинград поискаха да бъде построен кучешки приют.
„Хората остават с неправилно впечатление за приюта. Мислят, че така кучетата ще изчезнат с магическа пръчка. Но няма как да няма кучета, като във всеки двор се развъждат нерегламентирано, не се кастрират, изхвърлят се по три пъти годишно бебета в града“, коментира Анна Содева от неправителствена организация.
Кметът на Велинград Костадин Коев, който е и ветеринар, обаче обеща приют до Коледа. Той обясни и че още следващата седмица общината започва работа с фондация „Четири лапи“ – ще се направи планова програма за поддържане на нивото на популицация, предстои и планова кастрация на кучетата по улиците и в дворовете.
dnes.bg