Кметът Костадин Коев разкри приоритетите за първите 100 дни от мандата си

През първите 100 дни от управлението си кметът на Велинград, заедно с екипа си, е успял да приключи изпълнението по проекта „Зелена и достъпна градска среда“. Това съобщи д-р Костадин Коев в отчет за началото на мандата си пред Kmeta.bg. Проектът е приключен още в края на 2015г. и включваше ремонта на централния бул. „Съединение“, прилежащите улици и паркове.

„Причините, довели до забавянето на изпълнението на цялостния проект, бяха свързани с лошата огранизация от страна на общината при предишното ръководсто. Ненавременното стартиране на процедурите за обявяването на обществената поръчка, некомпетентността на общинската администрация, пропуснатите реални срокове и лошата кординация с изпълнителите бяха довели до това, че града стоеше разкопан, мръсен, а наближаваха празниците“, сподели предизвикателствата пред екипа си в първите си дни на кметския пост Коев. Единствените довършителни работи, които остават, са свързани с асфалтирането в кв. Каменица, добави кметът.

Той има амбицията да превърне Велинград в СПА столица на България. За да стане това обаче, общината трябва да подобри инфраструктурата, да се погрижи за развитието на туризма, на образованието и да работи активно за подобряване на работата по социалните дейности.

Туризмът е основен източник на доходи за Велинград, смята кметът: „За първи път имаме специална дирекция, която се занимава с развитието на туризма в града и общината. Създадохме консултативен съвет с представители на туристическия бранш. Министърът на туризма ни беше на гости, с нея обсъдихме нашето предложение за стратегия за развитието на общината като туристическа дестинация“, разказва кметът на Велинград.

По предложение на екипа на Костадин Коев Велинград става Център за обучение на кадри в областта на туризма по съвместен пилотен проект на Министерството на туризма и общината: „Велинград влиза в партьорство с още 11 общини в рекламната кампания на Министерстовото за рекламиране на местни атракции чрез поставянето им на билбордове в други общини“, споделя кметът.

По инициатива на Коев се проведоха срещи между директорите на всички училища и детски градини, агенция „Социално подпомагане“, отдел „Закрила на детето“, представители на медицинските звена, лични лекари и общински съветници: „По време на срещите се откроиха множество проблеми: отсъствия на децата в училищата и детските градини, лоша координация между директори и лични лекари, безотговорно отношение на родителите относно учебните задължения на децата“, разказа кметът. Според Коев, общината също носи вина, защото не е глобявала родителите, които не пращали децата си на училище: „Взели сме всички необходими мерки тази практика да бъде прекратена“, отчита кметът.

Уличното осветление на Велинград беше реновирано още през първата седмица на управлението на кмета: „През тази година са предвидени и допълнителни мерки за повишаване на сигурността чрез изграждането на система за видеонаблюдение“, каза Коев. Бездомните кучета са един от основните проблеми на града: „Като ветеринарен лекар и специалист в тази област се заех отговорно с решаването му. Определи се частен терен за изграждането на временен приют, който отговаря на всички необходими условия. Това е възможното за момента решение, продължаваме да търсим възможности за справяне с проблема“, казва още Коев.

Общината ще поиска безлихвен кредит от държавата за финансовото оздравяване на Велинград, разкри Костадин Коев. Както показа справка на Kmeta.bg, общината е четвърта в топ 5 на най-задлъжнелите в България. Дълговете й са 11 143 494 лв. по данни на Министерство на финансите от ноември 2015г.

„Това което общината е наследила като дългове, на практика са собствените й приходи за 4 години напред“, каза Коев. Местните данъци и такси са леко увеличени, за да се запълва дупката в общинската хазна: „На нас, като нов екип се пада неприятната задача, но от друга страна важна да върнем доверието в общината, като институция и в тази връзка всички мерки относно финансова дисциплина и финансова отговорност ще бъдат налагани безкомпромисно. Времето за кражбите ощетяването на общината, общинските дружества и гражданите приключи“, зарича се кметът на Велинград.

„За 100 дни успяхме да свършим възможното. Дали е малко или е много в момента е трудно да се отговори“, заяви кметът на Велинград д-р Костадин Коев. „Наследството, което получихме, много тежи, но с екипа ми сме амбицирани да покажем, че с добра работа и отговорност могат да се намерят верните решения“, каза той.

 

kmeta.bg