130 ще бъде максималният брой на таксиметровите автомобили, работещи на територията на община Велинград. Това решиха общинските съветници в курорта на редовното си заседание. Те определиха и изискваната от закона минимална и максимална цена на услугата.

Дебати предизвика, както предлаганата от бранша цена за минимална и максимална цена на услугата, така и нивата на обслужване. Според съветници от групата на БСП в момента има много таксита, чието ниво е много под минимално допустимото. Венко Бозев предложи и провеждането на среща с бранша, на която да бъдат дискутирани теми като външен и вътрешен вид на автомобилите, забрана за пушене в тях, дори хигиена на водачите.

До дебати се стигна и при темата с цената за превоз на километър. Оказа се, че освен предложената от администрацията и съгласувана с големите превозвачи цена, в местния парламент е постъпило и предложение от няколко таксиметрови шофьори за по-висока тарифа.

И все пак съветниците стигнаха до консенсус. Така минималните цени за дневна тарифа ще са 0.70 лв/км, за нощна 0.80 лв/км. Максималните цени – 0.80 лв/км за дневна и 0.90 лв/км за нощна тарифа.

Разпределението на такситата между превозвачите ще продължи да се осъществява в условията на лоялна конкуренция и без да се създава монополно положение в полза на един или няколко от тях.

telekabeltv.bg