Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
ОБЩЕСТВО

Възможна е водна криза за Велинград

Трябва да се възстанови водопроводът „Водев чарк“ или да се построи нов от Клептуза

На хоризонта се задава водна криза, предупреди кметът на Велинград д-р Костадин Коев. Притесненията на градоначалника са породени от спирането на водоподаването от Сухата лъка и Легоринец заради минимално завишени стойности на уран. От това се губели около 70 литра в секунда от нужния за Велинград дебит.

Налице е крещяща необходимост да се възстанови разрушеният водопровод „Водев чарк”, който пострада сериозно през март 2015 г., изтъкна д-р Коев. Вече три години от различни държавни ведомства се очаква да финансират ремонта, но засега пари няма. Ако държавата не ни отпусне средства за „Водев чарк”, ще трябва да направим всичко възможно да възстановим водопровода със собствени средства, коментира кметът на Велинград. Той съобщи, че има изготвен проект, като нужната сума е поне половин милион лева.

Като алтернативно решение д-р Коев вижда реализацията на идеята за водопровод от Клептуза.

Временната комисия, която бе направена в Народното събрание във връзка със завишените количества уран в питейните води, е излязла със становище за финансова подкрепа на алтернативни водоизточници. Това пък дава шанс да бъдат осигурени средства за водопровод от Клептуза.

Има и вариант да бъде увеличено количеството вода от Пречиствателната станция, но там съществува познатият проблем, че при дъждове водата става мътна и е нужно дълго технологично време, за да потече чиста към чешмите, допълни д-р Коев.

Клептуза е най-големият карстов извор в България. Подземната вода излиза на повърхността от три места в разсед, в който лежи коритото на Чепинска река. Водата е бистра и студена с температура от 8,1°C, сравнително твърда. Тя е годна за пиене, но само част от нея е каптирана. Останалата подхранва двете изкуствени езера, а оттам се отича в Чепинска река.

marica.bg

Related posts

Приключват ремонтните дейности по ул „Гоце Делчев“ във Велинград

velingradnews

Mюсюлманите отбелязват Курбан байрам

velingradnews

Традиционно Велинград отбеляза Богоявление

velingradnews
Loading Facebook Comments ...