Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
Любопитно

ГДБОП ще дебне онлайн: Сигурността замени ли свободата?

ГДБОП закупи софтуер за 18 хил. лева, с който може да следи обаждания, чатове и съобщенията от мобилните устройства на заподозрени. Генералният мениджър на Viber за Централна и Източна Европа Атанас Райков подчерта пред Bulgaria ON AIR, че потребителите няма от какво да се притесняват, тъй като софтуерът има достъп до информацията, само ако тези устройства бъдат в ръцете на съответните органи.

„Viber не пази никаква информация, която потребителите си разменят. Самите разговори са криптирани напълно. Всички съобщения са защитени от много силен компютърен алгоритъм, който не може да бъде разшифрован“, обясни той за потребителите на Viber.

Гостът в „България сутрин“, който отговаря за приложението в над 30 страни призна, че в момента са в активни разговори с органите на реда, за да могат да запазят защитата на данните. Той посочи, че зад Viber стои една от най-големите интернет компании в Япония и увери, че могат да защитават интересите на клиентите.

„Осъзнаваме, че има много опасности и се опитваме да балансираме двете страни. Когато различни органи се свързват с нашата централа, можем да ги подпомогнем със списък с номерата, с които даденият човек си е писал и звънял, но това изисква прокурорска заповед и ред други условия“, поясни Атанас Райков .

IT специалистът Стефан Ламбрев демонстрира пред репортер на Bulgaria ON AIR как работи част от софтуера, закупен от службите у нас.

„Това е нормален софтуер за разследване. Целта му е да бъдат извадени всички данни от мобилните устройство. Поддържа около 11,500 мобилни устройства. Когато телефонът се включи и не е защитен, може да се извади изключително много информация – телефони, смс-и, чат съобщения, карти и навигация…“, обясни той.

Стефан Ламбрев добави, че е въпрос на минути софтуерът да свали информацията. Ако сме синхронизирали телефона си с различни акаунти, софтуерът също ще има достъп до тях, включително до електронните ни пощи.

dnes.bg

Related posts

Драги крадци… едно мило писмо до апаша безименен

88 години от рождението на велинградската оперна легенда Николай Гяуров

Villa Vuchev е носителя на „Bulgaria’s Best Hotel Spa“ от World Spa Awards за 2017 г

Loading Facebook Comments ...