14 съвета, които тялото ни дава (стига да има кой да ги чуе).

Понякога тялото ни се опитва да ни каже нещо – например че му липсват витамини, че не получава достатъчно сън или че наистина е уморено от всичките тези сандвичи, чипс и други подобни.

Невинаги е лесно да разберем как да интерпретираме тези сигнали. Но какви са тези знаци, които тялото ни дава и от какво се нуждае, за да поправи ситуацията?

vitamini

1. Крехки и нацепени нокти: Това предполага дефицит на желязо, цинк и важни мастни киселини и може да се поправи с повишен прием на месо, риба и бобови култури.

2. Сухи очи: Този симптом подсказва, че на тялото може би му липсват витамин А и важни мастни киселини. Добре е да повишим приема на млечни продукти, зелени, жълти и оранжеви плодове и зеленчуци.

3. Напукани ъгълчета на устните: В този случай е възможен недостиг на желязо, витамин В6, В12 и фолиева киселина. Консумацията на повече месо, бобови култури, млечни продукти и зелени зеленчуци ще е от полза.

4. Язви в устата: Този проблем сигнализира за потенциален недостиг на желязо, витамините В6 и В12, както и на фолиева киселина. Месото, бобовите култури, млечните продукти и зеленчуците трябва да присъстват по-често в диетата ни.

5. Напукани устни: Това е симптом на дефицит на витамин В2. Млечните продукти и бобовите култури ще помогнат.

6. Уголемени вкусови луковици: Във вкусовите луковици се намират така важните вкусови рецептори. Те сигнализират за дефицит на витамините В2 или В6 и могат да бъдат третирани с повишена консумация на млечни продукти, месо и риба.

7. Зачервявания и мазни петна по кожата на лицето: Този симптом е свързан с възможен недостиг на витамините В2 и В6, на цинк или на важни мастни киселини. Решението е да наблегнем на яденето на млечни продукти, месо, риба и морски дарове.

8. Пъпчици по горната част на ръцете и бедрата: Възможен е дефицит на витамин В комплекс, витамин Е и важни мастни киселини. Препоръчително е да консумираме повече животински продукти, зърнени продукти…

 

 

zdrave.bg