В момента по върховете на БСП се прегрупират, но за конгреса ще има пак две крила, прогнозира пред BIG5.BG бившият кмет на Велинград и член НС на партията.

Конгресът на БСП наближава и битката за лидер става жестока. Този път обаче в мача се включиха повече отбори, а единият се очертава като сериозен играч и ще се бори на поста да е Корнелия Нинова. И сегашният лидер Михаил Миков си има сериозна армия. Неизменно до него е Иван Лебанов, човекът спечелил първия медал за България от зимна олимпиада. След два мандата като кмет на Велинград сега е е отдал изцяло на семейството.През октомври той не получи вота на съгражданите си и на негово място седна гербаджия. В началото на годината тенденциозно или не финансовият министър обяви високо и на глас само 3 от „фалиралите“ общини – Видин, Велинград и Сливен.  Местният фолклор разнесе мълвата за забогатяването на Лебанов и лошото управление. BIG5.BG провери на място и в дома на ски-бегача колко е забогатял. И наистина в къщата му има безценно богатство. Освен купите, трофеите и медала от олимпиадата в Лейк Плесид имаше нещо още по скъпо – детско столче на внучката му Роси. И той се радва на пълната си с  деца и приятели къща. Иначе от спечеленото като кмет му е останало избила влага по фасадата на къщата, което си личи от километри. „Ако бях си пускал командировъчни, докато бях кмет, сега поне щяхме да имаме 3000 – 4000 лв. спестени“, пресмята Иван Лебанов пред съпругата си Росица. Сред съпартийци и приятели той е известен с чепатия си характер. Каквото си науми ще го направи, и каквото мисли го казва, категорични са приятелите му. Пред BIG5.BG бившият кмет на Велинград коментира настроенията и партийните битки преди конгреса на БСП и прави анализ на свършеното в общината. 

– Господин Лебанов, според местния фолклор много пари имате от кметуването. Виждам обаче, че къщата ви има нужда от мазилка, избила е влага. Колко сте богат след 8 години управление на Велинград?

– Когато се кандидаратих за кмет първия път къщата ми не беше измазана. Банята течеше и беше избила влага. И една комшийка от махалата минава и казва: Тоя ли ще става кмет, тоя не може да си измаже къщата. След 2 – 3 години я санирах къщата и чух: Ей, тоя стана кмет и си санира къщата! Иначе съм богат. Имам пекрасно семейсто, деца, зет, внучка и приятели.

– Каква е ситуацията в БСП на национално ниво?

– Някой се изявяват като партийни лидери на БСП имат всеки ден различни предложения и се въртят едни и същи по телевизиите. Бях на Национален съвет на БСП, когато се решаваше да остане ли Миков или други да организират конгреса. Тогава се отвратих за пореден път. Защото всички сме да кажем 101 души, аз също съм член на Националния съвет. Всички се нахвърлиха върху ръководството, а то е от година и половина. Румен Овчаров, бивши министри и бивши депутати, които сега не са влезли в Народното събрание. Бяха като орли срещу 5 човека застанали отпред. Обвиниха ги в какво ли не. Питам аз, добре де всички, тия които сме в залата и тези отвън – по места, нямаме ли някаква вина за това състояние на партията или са виновни само пете човека – Миков, Янаки Стоилов и Драгомир Стойнев. Стойнев пък по мъжки си подава оставка.

– Какво трябва да се случи в БСП?

– Според мен трябва да има обединение на всички нива. А в момента са на крила – стари, млади, бивши властници, бивши,които настъпват към властта.

– А това обединение откъде да започне?

– Рзбира се, че от долу трябва да започне. Ние ме например като еталон за качени съдове. Обаче във Велинград са 3 – четири крила и е така от няколко години. Едното крило е младото ръководство, другото е старото. Някои от тях сега влязоха като общински съветници с префернциален вот. Изкараха си гласове без много шум, мълчат си и си вървят и изместиха Васко Аврамов и Коце Шулев.

– Може ли в момента БСП да е огледало на това, което се случва в държавата, въпреки че е опозиция?

– Ако направим паралел с държавата за процесите, които вървят, разглеждайки ги в контекста на обединение има доста прилики. В правителството все пак има премиер, който казва и го слушат, нещо се променя. Докато в БСП много мнения, много демократична партия, всеки говори и има някакво мнение. Който успее леко да излезе отгоре и срещу него веднага се образува групировка. Нормално е да има вътрешна опозиция, но чак пък толкова.

– Има ли нужда БСП от по-твърда ръка като лидер или самият Миков трябва да е по-категоричен?

– Мисля, че Миков е твърд характер. Но трябва промяна на Устава, защото самите отношения с години са трупани в Столетницата. Като погледнеш кръга те са едни и същи. Около 60 – 7-0 човека. Весела Лечева много ми е помагала и аз на нея също. Бяхме седнали един до друг на националния съвет, нали сме спортисти. И там имаше прегласувания 1, 2, 3. И какво стана, от 40 гласа станаха 42, много важно. И тя дава предложение, който е против Миков да станат прави. Аз й казах: Весела, аз предлагам да станат прави и да скачат. Който не е съгласен е зелен! (смее се). Тя е недоволна, че не е депутат.

– Да обаче Весела Лечева е малко като Радан Кънев. В БСП е, обаче симпатизира на АБВ, а нея не я изключиха от Столетницата?

– Да май е така. Не ви ли хареса отговора на Миков когато беше на интервю след Оскарите. Те го питат, ако сте в журито на кого ще дадете Оскар. А той отговори: Ще го дам на Първанов за най-добре изпълнена роля на социалист.

– Реално колко са крилата в БСП?

– Сега горе се очертават две, но в момента се прегрупират и никой не може каже колко са точно. Например Софийската организация е против Миков, Овчаров тъм ръководи. Другото крило е Кирил Добрев той не знае къде е. Сега го гласят за КЗК, на баницата да е. Понеже съм го изживял 8 години като кмет и знам какво е КЗК. За обществените поръчки като има спорове и те го решават, а как го решават зависи въпросната фирма как ще реагира.

– Както за картела за горивата ли решават? 5 години мълчаха Бойко Борисов им скръцна със зъби и за един ден казаха „да“ има картел!

– То тези неща се решават с години. Сега старите си отиват идват новите и тоя въпрос за картела ще продължи с години, както въпроса на община Велинград за мината с волфрам и проекта Сютка.

– Кое е крилото, което застава зад Корнелия Нинова?

– Мисля, че ще я подкрепят Румен Овчаров и Георги Гергов от Пловдив. Пазарджик са много настроени срещу Михаил Миков, защото те от години в организацията не могат да се разберат кой да ги води. Преди години се взе едно решение като не могат на местна почва да се разберат кой да е кмет, кой да е кандидат за депутат Националният съвет да определи уставно кой да ги ръководи. Та на национално ниво в БСП ще са две крила. Сигурно ще има още кандидати, някой ще се откажат, едните ще минат към Миков другите към Нинова. И този младият на София Колян Паргов, от Бургас е постоянен кандидат – младия Красимир Янков. Мисля, че трябва да остане Миков, но да има обединение и уставни промени, за да има ред и дисциплина. Вижте какво стана във Велинград. Явяваме се БСП за кандидат за кмет, правим конференция и ние сме двама. Едно момченце, което старото крило нарочно го пускат, за да има пратийно разединение, вместо да сме обединени. А от това губи цялото БСП.

– Разочарован ли сте от политиката?

– Да много. Голяма мръсотия, не е като спорта, там го няма това лицемерие и тази лъжа. Няма подводни камъни. В политиката не може да се разчита на никого дори на собствените кадри. Най-вече от тях идват най-големите проблеми интригантство и клюкарство. Преди години имаше една дама Цанова, по времето на кмета Георги Аврамов отговаряше за културата и образованието и миналата гоина казала, че имам хотел в Гърция. Срещам я и й казвам: Госпожо Цанова, вие поне сте интелигентна жена може ли такива глупости да говорите? А тя ми отговаря: Е, то и за предишния кмет се говореше, че има хотел в Гърция, но и той нямаше. Е, за съжаление нямам хотел нито в Гърция, нито нна Цигов Чарк, нито на Сюткя. Това е положението със собствените кадри, злоба, завист и не могат да преживеят, че някой може повече от тях. Особено тези от старото поколение на местна почва.

– След толкова години свиква ли се с тези отношения в политиката?

– Свиква се. Моите деца учиха 5 години в Пловдив, аз не съм ходил там нито веднъж. Няма съботи и недели това е кмета. Мероприятия общински, дошли висши хора на почивка във Велинград трябва да се омайват. И за какво? За да уредим живота на хората в общината. Правим се на циркаджий на моменти, за да стане нещо за хората.

– Вие сте приет в БКП и останахте социалист, защо не сменихте партията?

– Аз чаках 4 години да ме прииемат в партията като се има предвид, че цялото ми семейство са скромни хора, но са партийци. Какви да сме? Нямахме пари за обувки. Вече живеехме във Велинград и се снимаме със семейството ми и с братми сме на едно еленче и аз съм бос, защото нямам обувки. Е, на коя партия да стана член? Какъв да си освен човек с левия убеждения.

– Спортът ли ви измъкна?

– 3 години чаках да ме приемат, защото имаше проблеми. Сам съм си дал молбата, защото някои казват насила ме приеха. Всеки се натискаше да стане член на партията, защото това беше трамплин да заемеш добра длъжност. А аз бях спортист, там няма партийни постижения, или имаш или не. Сегашните седесар и гербаджии имаха друга цел да влязат в БСП. Бойко Борисов е член на БКП, Цецка Цачева член на БКП, Менда Стоянова член на БКП, Росен Плевнелиев е член на БСП.

– Познавате ли се с Бойко Борисов и помагал ли ви е?

– Два, три пъти сме говорили с него. Имаше периодични срещи с премиера и с министрите, такива с кметовете на областно ниво. Нона Караджова беше минисътр на околната среда и тя беше там. А ние бяхме в ситуацията „Вода гази жаден ходи“. Като кажат Велинград и мои колеги веднага възкликват: Е ееееееееее вие сте богата община, имате минерална вода и гори. И на всеки трябва да обяснявам, че нито минерланата вода е общинска нито горите. Само въздухът още е общински. И на тази среща поставих въпроса да върнат на общината четирите находища на минерална вода, защото се събират около 1,5 млн. такси от хотели и ползватели и това е за година, а за 4 години това са 6 млн. лв. – ще асфалтираме половината град. И започваме на срещата с Велинград. Ставам и казвам, че минералните води са ни най-големия проблем и гражданите са недоволни. Панагюрище затова че има мина получават субсидия от държавата по Закона за подземните богатства. и казах: Вие ползвате водите, граждани, туристи и т. н. и за общината остават само да оправяме авариите и ремонтите са за наша сметка. Борисов слуша, слуша стана прав и каза: Караджова, така ли е както казват? Тя потвърди и започна да обяснява, че трябва да се промени закона. Оказа се, че през 1972 г. обявяват Мелинград за международен туристически център и минералните води отиват към държавата. А в Ракитов например понеже не е туристически център минералната вода е общинска. И кметът, ако иска ще продава, ако иска ще купува. Тогава по мое искане и с помощта на Бойко Борисов ни върнаха двата минерални извора – на Власа и на Драгиново. Вече са върнати на общината и стадионът и закритият плувен басейн ползват минерална вода без пари дори и за отопление. С тази вода без пари се отопляват църквата и училището в Каменица. Това е едно постижение за общината. Отклонихме вода и за една детска градина.

– Доволен ли сте от премиера?

– Защо да не съм доволен от премиера? Двата извора ни ги върнаха, след това правихме постъпки за другите два , но трябват промени в Закона за водите.

– Разочарован ли си от двата мандата на кметуване?

– Не мога да кажа, че съм разочарован, защото нека не звучи като самохвалство, но много неща се промениха. От това, което съм свършил съм доволен по няколко причини. Първата е, че, ставайки кмет обявих, че няма да сменям никой от администрацията. Защото аз съм бил в спорта и знам, че едни такива резки промени, водят до дестабилизация и състерсения. Втората причина е, че наблегнах на европейските програми, защото ми е ясно, че държавата пари няма,ако има те са малко. Когато започнахме преди години в нашата община, никой не знаеше какво значи проект. Аз направих отдел „Европейска интеграция“ от 4 – 5 човека с мисълта, че не могат да направят огромен проект. Но се справиха хората.

– Не можахте да спечелите балотажа?

– Аз балотажа във Велинград го спечелих, но имаше голям натиск на държавните структури. Сега се радвам на неизбирането, за да се покаже какво ни е действителното състояние. Че хората се продавам за 5 лв., за 20 лв. и това вече не е само по селата и циганите, а е така включително и в града.

– Аз не съм виждала фалирала община, но все пак какви са причините за несъстоятелността на Велинград?

– Когато станах кмет община Велинград имаше 1,2 млн. лв. задължение. Това е една динамична конфигурация на финансите, която във всеки един момент е различна. Всяка година на всички общини в България се полагат изравнителни субсидии. Тези пари идват през януари и февруари и те са за предишната година. Например 5 млн. за 2015 г. е изравнителна субсидия за община Велинград. Първо обявиха, че задължението на Велинград е 22 мл.н. лв. после станаха на 19 млн. лв., последно на 11 млн. лв. и сега като са дошли тези 5 млн. лв. изравнителна субсидия стават 6 млн. лв. задължения.

– Откъде започна трупането на задължения?

– През 2012 г. тогавашният финансов министър Симеон Дянков със стара дата намали на всички общини с 15% бюджетите. ОТ там натрупахме дълг милион и нещо. След това как да обясним на тези хора, че по европейските програми има проекти, в които има съфинансиране от самата община, не всички, но в сферата на културата и социалната дейности също се дават пари. Правихме два водопровода за 9 млн. лв. по ПРСР, единия в Грашево, другият в Бирково и ги завършихме преди изборите. Там пак КЗК-та ВАС-ове. Само за сервитути, затова че водопровода минава през горски фонд сме дали над 500 000 лв., а като не го платиш не можеш да отчетеш тоя проект и не ти идват европейските пари. Самата община трябва финансово да приключи всичко и тогава й се връщат парите. Това е 9 млн. лв. една трета е 3 млн. и трябва общината да ги плати. Ако пък не вкараш парите пропускаш срока за изпълнение на проекта и получаваш финансови корекции.

– Имахте ли финансови корекции

– Над 170 общини имахме корекции по времето на ГЕРБ. 1,6 млн. ми ги издейства представителя на ГЕРБ Ангел Даскалов по проекта за 7 млн. лв. за парковете. Още преди изборите беше казал, че ще имам финансова корекция.

– Новосъздаденият съвет към вицепремиера Томислав Дончев не помага ли на общините, за да се спасят от финансовите корекции?

– Имаме случай във Велинград фирма, която купува тръжната документация не участва в самия конкурс на обществената поръчка след това ме съдят. И ме осъдиха и имам финансова корекция. Трябваше да е 5% и стана 25% благодарение на местния депутат Ангел Даскалов, който ми беше заместник кмет. Беше дал 11 жалби при Цветанов,когато беше министър на МВР срещу мен. А знаех предварително, че ще има финансова корекция. Направих си сметка, че ще е 5%. И и сметнах, на 7 млн. лв. това са 350 000 лв. ,ще ги избием от някъде, но да не загубим 7 млн. и 11 парка да станат. И рискувах, иначе щяха да ме обвинят, че е провален проектът. А и за какво общината да губи 7 млн. лв. заради 350 000 лв. даже и 1,6 млн. да сме дали общината. Важното е, че парковете ги има. А щеше ли да има Велинград развитие, ако ги нямаше? Направихме и още 5 парка в проекта за булеварда, почнахме го преди 3 години. При Сярна баня в Каменица беше бунище сега има фонтани.

– Чувствате ли се предаден?

– Чувствам се предаден от съпартиици иначе от другите не. Където и да отида хората ме поздравяват прегръщат ме целуват ме. Но от своите да. Даже и от съпартиице в София. Преди години, на 60-годишнината на Велинград поканих президента Първанов и лидера на БСП Сергей Станишев. Те пък не били в добри отношения и си останахме аз и областния управител да откриваме тържеството.

– След кметуването повече приятели ли имате или по-малко?

– Ееее, приятелите намаляха чувствително. Телефонът не ми звъни като преди, но ако звъни пак е за услуги. Семейството са ми най-верните приятели. Имам и такива, които са все още до мен. Но чувствително намаляха – използвачите. То е така и аз го знам. На Коледа се събирахме да изпратим годината и им казах: Някои от другарите тук не сте другари показахте го на изборите. Тези ,които са против опозицията искат да вземат властта , нормално е.

– Имате ли приятели депутати от другите партии?

– Имам, защото при мен е много интересно. Ставайки кмет мен не ме интересуваше кой от коя партия е. Мен Ангел Даскалов и Деяна Кехайова са от ГЕРБ тя ми беше заместник, а след това председател на общинския съвет. Даниела Салкина, която сега ми беше заместник е от РБ, а аз не знаех, сега разбрах. Взех я като специалист по европрограмите. Бях чул, че е добра, обадих й се, тя мисли два три дни и дойде. Ася Хрисчева от СДС, само зам.-кмета Георги Янчев е от БСП в целия екип, с който съм работил. Никой не съм уволнил от общинска администрация по партийна линия, както сега в момента ги махат, били Лебановисти, слагаме наши.

– Не сте ли горд, че вече има и Лебановисти?

– Те така ги наричат. Ето 8 години никой не е уволнен от мен. Само като се пенсионират и тогава пак ги оставям няколко месеца да работят, докато им излязат пенсиите, да не остават без пари, защото имат кредити и така нататък.

– Каква цена платихте за кметуването?

– Здравето. Много е тежко да си кмет на община Велинград, защото по територия сме по-големи от община Пазардик от Севлиево. Това са 28 населени места и по планината е трудно, 1/3 са с още с черни пътища, всеки дъжд, всеки сняг и след това се започва с техника и машини, за да се оправи пътя да могат хората да ходят на работа и на училище. Имаме 4 защитени училища с малки паралелки, иначе трябва да ги закрием.

– Още живеете с проблемите на общината?

– Опитвам да се отърся, но не мога. Това са хора, чийто начин на живот зависи от кмета. Отърсвам се постепенно, но все пак съм дал 8 години от живота си и то може би най-хубавите, и най-зрелите като човек. След 8 години като кмет имах чувството, че съм тренирал акробатика, а не ски бягане.

– Откъде ви идва силата?

– Силата идва от моя произход и от спорта. Аз съм израснал в бедно семейство. Възпитавам съм по начин, по който да имаме достоен живот, да се трудим да постигаме резултати да създаваме и се гордея с това.

– Чувствате ли се оценен повече в чужбина отколкото в България?

– В чужбина съм по извесетн със спорта, а там лицемерието го няма, отпада. Там заставаш сам на пистата и защитаваш себе си. А тук е лицемерие до край. И от свои и от чужди.

– Това ли е нещото, с което не можахте да свикнете?

– Никога не съм свиквал и няма да свикна. Но съм го премълчавал, научих се да не показвам, че знам че лицемерничат, че знам, че ме подвеждат на моменти. И съм правил това, което искам. Никой не ми е влияел по партийна линия или по някаква друга. Това, което съм направил като кмет категорично го заявявам. Не съм позволявал да ми влияят. Познават ме и знаят, че ако ми кажат направи така, аз ще направя точно обратното. С Михаил Миков се виждахме на 2 – 3 месеца. Винаги сме си говорили други неща, той никога не си е позволил да ми каже, направи така или онака. Ама никога! Един друг депутат от една партия се посегна на града. Искаше да вземе всичко. Караше ме да анулирам обществени поръчки. Чакай бе човек, те конкурсите са минали. А той ми отговаря : Това не е твоя работа!
Бях в тефтерчето на Филип Злататов. „Лебанов, решението е взето, удар“. Цяла държава се занимава с мене, един мижав кмет на Велинград. Всичко, което съм направил е полза на града, ако съм премълчавал лицемерието на другите то е само, за да направим нещо за хората и да създадем по-добри условия на живот. Всъщност враговете ми бяха толкова лицемерни, че реално ми пречеха с всякакви средства, но декларираха пред града, че искат нещо, което ще е в полза на хората.

– За лицемерие при изпълнението на проектите ли говорите?

– Да. Казват ми идва изборно време няма да започне проектът за булеварда. Започна се проектът с булеварда. Ама няма да се сменя водопроводната система и това го нямаше в проекта. Но допълнително го направихме. Беше голяма мъка, ГЕРБ са на власт. И аз отидох при един доста известен велинградчанин и му казах: На зор съм ще асфалтираме, трябва да сменим водопроводната мрежа. На година има по 100 аварии на този булевард, той е дълъг 7 км и ще опропастим проекта. Той ме попита за какво става въпрос и аз му казах минималното е 2,4 млн. лв. Не знам какво прави и какво струва този човек но стана и сменихме водопреносната мрежа.

– В момента как се чувствате?

– Почивам и се чувствам свободен.

big5.bg