Той загуби 3-годишният Айлан, батко му Халеб и майка им Риана
Бащата на 3-годишното удавено сирийче Абдуллах Курди, чийто труп бе изхвърлен на плаж край турски курорт, разказа пред Франс прес покъртителната история за гибелта на цялото си семейство.

В трагичната нощ в сряда той загуби 3-годишния си син Айлан, 4-годишния Халеб и съпругата си Риана.
„Децата се изплъзнаха от ръцете ми, когато гумената лодката се пълнеше с вода на около 500 метра от турския бряг. Опитвахме се да се държим за малката лодка, но тя потъваше“, плачеше неутешимият мъж пред моргата в Бодрум.

„Доплувах до брега, ориентирайки се по светлините (от брега), но там ги нямаше жена ми и децата ми. Когато не ги намерих на мястото, където се срещаме в града, отидох в болницата, и там ми казаха ужасната новина“, сподели осиротелият баща.
Общо 12 сирийски имигранти се удавиха в сряда, когато две лодки потънаха в турски води, след като се бяха насочили към гръцкия остров Кос. Но вниманието бе фокусирано върху 3-годишният Айлан, чието малко тяло бе заснето изхвърлено на плажа, заливано от вълните.

Гледката бързо се превърна в зловещ символ на трагедията на бежанците.

Канадският вестник „Отава ситизън“ разкри, че семейството смятало да замине за Канада при сестрата на Абдуллах. Теема емигрирала там преди 20 години и живеела във Ванкувър, където работела като фризьорка.
Канада вече обяви, че не е получавала молба за убежище от родителите на удавилото се момченце.
Теема Курди призна, че отказаната от Канада молба за убежище е била за другия й брат Мохамед и неговото семейство. Поради парични проблеми „още не бях попълнила документите на Абдуллах“, каза жената.
„Честно казано, не искам да виня само канадското правителство за станалото. Виня целия свят, който не прави достатъчно, за да помогне на сирийските бежанци“, каза разплаканата Теема, цитирана от АФП.