ТУК МОЖЕ ДА ВИДИТЕ СНИМКИ + ВИДЕО КАТО НАТИСНЕТЕ ТУК

Видял съм някакви кучета, снимал съм, нищо не е станало, казва Васил Бързаков

Кметският наместник на септемврийските села Горно Вършило и Долно Вършило Васил Бързаков влезе в окото на бурята с брутален клип, който е качил в интернет. На него се вижда как три ловни кучета, насъсквани от хора, убиват чакал по особено мъчителен начин, явно по време на ловен излет или хайка за вреден дивеч. Видеото бе споделено над хиляда пъти в социалните мрежи и отприщи буквално хиляди коментари. В тях малцина защитаваха ловците, които явно по този начин обучават кучетата си да ловуват дребни хищници.

Качили клипа в интернет твърдят, че Васил Бързаков и колегите му ловци хващали в капани животните и след това се забавлявали като насъсквали кучетата. Той живее във Виноградец и е роднина на скандално известния бивш председател на Общинския съвет в Септември и бивш общински съветник Лазар Влайков (обвинен, че е предоставил оръжието си на 6-годишно дете, застреляло ресторантьора от Виноградец Наско Тонкев). Дали го правят за забавление или с учебна цел обаче, налице е убийство по начин, който се преследва даже от Закона за лова. В него чл. 65 гласи: При ловуване се забранява използването на следните средства и методи:

1. (изм. – ДВ, бр. 6 от 2009 г.) огнестрелни оръжия, неотговарящи на изискванията на чл. 56, ал. 1 и 2 и арбалети; 2. капани, примки и мрежи, лепила и ями (трапове), ако се прилагат за неизбирателен лов или за убиване.

В профила във Фейсбук на Бързаков се вижда, че обича лова и женската красота. Сред клиповете му преобладават ловните. Има и такъв, на който вързан чакал е обект на внимание от страна на ловно куче – то го облайва и го сръфва веднъж-дваж, но после явно е незаинтересовано и се отдръпва.

„Това са глупости. Нищо незаконно не съм направил. Просто видях, че някакви кучета нападат чакал и ги снимах”, обясни пред „Знаме” Васил Бързаков и не поиска да коментира защо кучетата са на поводи и кой ги държи, а приключи темата.

В Областната дирекция на МВР вече е постъпил сигнал от граждани, показа наша справка. В момента в дирекцията върви проверка по случая, за да се види дали правоприлагащите органи ще се сезират заради престъпление по Закона за защита на животните.

http://zname.info