Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • Институции
  • Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, посрещна делегация, водена от Изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм Михаил Малцев (снимки)
Институции ОБЩЕСТВО

Кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, посрещна делегация, водена от Изпълнителния директор на Уралската асоциация по туризъм Михаил Малцев (снимки)

Петчленна делегация от Уралска област е на посещение във Велинград по покана на кмета на общината д-р Костадин Коев и председателя на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите – Златко Златанов. Тя е водена от Изпълнителния директор на Уралската агенция по туризъм Михаил Малцев, а сред делегатите са Галина Левочкина – Директор на двата най-големи руски телевизионни канала АТН и Матч Тв и Светлана Легаева – представител на Росстур – най-значимата туроператорска компания в Русия с над 700 офиса в страната и чужбина. Руски телевизионен екип заснема филм за Велинград, в който ще бъдат включени материали за СПА центровете, санаториумите, историческите забележителности, характерната кухня и работната среща, която бе проведена днес.
Руската делегация бе посрещната от кмета на Община Велинград д-р Костадин Коев, ВрИД областен управител на област Пазарджик Гинче Караминова, заместник кмета по туризъм Атанас Палигоров и Цвета Спасова – Директор „ИПТР” .
Основните проблеми, които постави г-н Малцев са свързани с липсата на информация за Велинград в Русия. „България е позната на нашия пазар като морска дестинация, но аз се убеждавам, че Велинград е за нашите туристи и можем да ги насочим към балнеологичните и СПА-центрове. Пловдив е не само транспортна връзка с Екатеринбург, но и важен културен център”. Темата за туризма, свързан с възстановяването на здравето на хората от Уралска област е обсъждана преди 11 месеца с Министъра на туризма Николина Ангелкова, след това на срещата в Москва с д-р Коев са набелязани основните насоки , по които вече се работи и се стига до тази първа работна среща. Велинград и Екатеринбург могат да си сътрудничат в много посоки. Например – най-големия държавен унирверситет по туризъм се намира в Екатеринбург, а във Велинград от ПГИТ „Алеко Константинов” излизат кадри, които след това могат да завършат образованието си в Русия. Перспективата по посока културен обмен е наистина голяма чрез представянето на руската култура във Велинград и на българската в Екатеринбург. Размяната на делегации с различна насоченост – бизнес, туроператори и журналисти – също бе обсъдено.
Според д-р Коев побратимяването на Велинград и Екатеринбург е постижима цел, защото културите са ни близки, има руска общност във Велинград, цените в хотелите и условията в тях удовлетворяват изискванията на руските туристи и не на последно място побратимяването ще доведе до облекчаване на визовия режим.
Кметът подари на г-н Малцев икона на Св. Богородица върху камък в кутия с графика на езерото Клептуза, албум „Диви Родопи” и писано яйце от чепинския край.
Д-р Костадин Коев получи албум с репродукции на картини на руски художници и пластика –символ на Екатеринбург, която постави на бюрото си.

Related posts

Спестявам, за да помагам или събирам, за да помогна? Интервю със Салих Болутов

Велинград отбеляза седмицата на гората

Екип vip-velingrad.com

59-ти традиционен събор Юндола 2016 година (снимки)

Loading Facebook Comments ...