Мярката на МВР ще е основна срещу корупцията в системата.
Вътрешният министър Румяна Бъчварова отново ще върне правилото – всички проверки на КАТ да се снимат, след като миналата година лично отмени тази заповед.

Мярката е записана в най-новата антикорупционна стратегия на МВР, а националната полиция вече е обявила обществена поръчка за доставката на 300 камери.

За тях ще се похарчат близо 2 млн. лв. Според стратегията видеонаблюдението ще е основна мярка срещу корупцията. МВР иска да монтира записващи устройства и в колите на граничните патрули, както и на охранителната полиция, пише „Сега“.

Видеонаблюдението в КАТ бе въведено след поредния корупционен скандал – преди две години в интернет се появи клип, на който се виждаше как пътния полицай Сашо Тръпков взима подкуп.

Срещу него започна разследване, а тогавашният вътрешен министър Веселин Вучков обяви, че проверките вече ще се заснемат. За целта бяха купени 140 камери и те бяха монтирани в коли на КАТ. На охранителната полиция пък бе отнета възможността да проверява – освен при специално обявена акция, а на пътя останаха само катаджиите.

Няколко месеца по-късно Румяна Бъчварова отмени този ред с обяснението, че така ще има по-ефективен контрол върху нарушителите. Така на практика отново бе дадена възможност масово да се взимат подкупи.

Сега МВР обаче е решило, че до края на годината проверките отново трябва да започнат да се снимат. Причината е, че след като охранителната полиция бе махната от пътя, броят на глобите рязко е спаднал. От МВР се опитали да компенсират разликата чрез мобилните камери на КАТ, които снимат нарушения на пътя, но явно това не е било достатъчно.

На пътя в момента има 25 стационарни и 148 мобилни камери. По Великден са станали 76 тежки катастрофи с петима загинали и 83 ранени.

dnes.bg