Пороци на някои от актовете го спасяват

ВЕЛИНГРАД. Бившият кмет Иван Лебанов ще плаща 1000 лева глоба, наложена му в качеството на физическо лице от Агенцията за държавна финансова инспекция още по времето на кметуването му. Това реши състав на Районния съд и потвърди на първа инстанция санкцията, а решението не е окончателно. По други две глоби от по 1000 лева, обжалвани от Лебанов, наказателните постановления сега бяха отменени.

Първото постановление е за това, че към 1 юли 2015 г., в качеството си на кмет Лебанов не е упражнил контрол преди сключването на договор №662/01.07.2015г., с който е поел задължение да плати от бюджета на общината за срок от 3 години в размер на 336 714 лв. с ДДС. Припомняме, че договорът бе за депониране и обезвреждане на твърди битови отпадъци, поддръжка на депата на територията на общината, третиране на отпадъците и денонощна охрана на депата за недопускане на външни лица и животни

Едното от отменените постановления пък е за това, че тогавашният кмет подписал три фактури на обща стойност 100 600.02 лв. през май, юли и септември 2014 г., в резултат на което общината натрупала нови задължения за разходи за поддържане на зелените площи и озеленяване в общ размер на 314 009.17 лв., които не са предвидени в годишния бюджет за 2014 г., а Общинският съвет не е дал съгласие за това. Съдът го отмени, защото на акта не е посочена датата на нарушението и е сбърканата буквата на нарушението. Липса на дата опорочи и постановлението по третото дело. По него тогавашният кмет е глобен за две  фактури за 45 730 лева, в резултат на което към края на 2015 г. са натрупани нови задължения за разходи за поддържане на зелените площи и озеленяване от 213 396 лева, непредвидени в бюджета.

Да припомним, че през април тази година АДФИ обяви доклада си от 5 декември 2016 г., който установи вреди в размер на 1 050 197 лева покрай анексите с „Еко Титан”, по договора са сметопочистване от 16.02.2009 г. От агенцията заявиха, че броят на установените нарушения е 29, а съставените актове са 13 (бяха констатирани и нарушения за съставяне на още 16 акта, чийто срок обаче е изтекъл). Осем обществени поръчки за близо 3,3 милиона лева пък са проведени неправомерно от общината, констатираха финансовите ревизори.

Прокуратурата се сезира, макар и малко късничко. Впрочем преди три години Окръжната прокуратура в Пазарджик разследва сключването на договора с “Еко-Титан” и в края на юни 2012-а прекрати разследването (то започна през август 2009-а). В брой 33 на „Знаме” от тази година в статията „Лебанов пре-л-еба велинградчани” писахме, че още през 2011 г. прокурор Асен Василев от държавното обвинение в курорта е образувал осем преписки за източването на пари от общината от “Еко-Титан”. И е установил, че на година под формата на анекси изтичат между милион и половина и два. При положение, че основният договор е подписан за 1 409 910 лева годишно, а допреди идването на “Еко-Титан” общинското дружество “Стройком” вършело работа за около 700 хиляди лева годишно. Според договора с “Еко-Титан”, сумата се индексира с официалния инфлационен индекс, при рязко покачване на минималната работна заплата, промяна на валутния курс или бедствия, а страните по договора се задължават да спазват решенията на Общинския съвет във връзка с размера на такса смет и план-сметката за разходите.

Тогава Иван Лебанов опонира на съветници, че това е най-ниската оферта в цяла България. Никой обаче не е зърнал индексационната еквилибристика, довела до натрупването на над 8 милиона лева от 2011 до 2015 година само от допълнителни дейности на “Еко-Титан”. Медиите и общинските съветници така и не видяха договора за сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на чистотата (сключеният през февруари 2009-а договор бе публикуван на сайта на общината в началото на юли 2012-а след известни усилия на общинските съветници да бъде огласен – но без дейностите по поддръжка на депото за твърди битови отпадъци, чиито клаузи останаха в тайна).

Върбан ВИЧЕВ – zname.info