Сезонът на отпуските и повечето свободно време е добро време да поговорим за интересните кътчета и обекти във и около Велинград, които си заслужава да бъдат посетени. Сред тях има особени, свети места, които от векове пазят заряда на вярата. Всяко има своята важна история, но в разгара на лятото ще тръгнем не толкова по историческите, колкото по туристическите пътеки. За мнозина велинградчани те са добре познати, за други не толкова, а за гостите на курорта могат да бъдат алтернативно развлечение в летните дни.

Започваме от кв. Каменица, защото тук е най-старата действаща църква в Чепинско, въздигната още през 1816 г. През годините храмът “Света Троица” е най-важният духовен и просветителски център тук. Част от неговата история са създаването на първото килийно училище през 1823 г., запазването на Требника с летописния разказ на поп Методи Драгинов за насилственото помохамеданчване от 17 век, скривалището за оръжия на Тайния революционен комитет през Априлското въстание 1876 г., шепата пръст от гроба на родения в с. Каменица деец на ВМРО Владо Черноземски, донесена от Марсилия. И днес на западния вход на църквата “Света Троица” може да се види иконата, наречена “Синята Богородица”, на която Божията майка е изографисана в синя, вместо в традиционната червена одежда.
От Каменица тръгват маршрутите за два параклиса. По асфалтирания горски път към Начовото се достига до отбивката за параклиса “Свети Илия”. Туристите трябва да се изкачат на Елин връх (1568 метра надморска височина) по широка и удобна маркирана пътека. От върха Чепинското корито се вижда като на длан с цялата красота на Родопите и на Велинград. Тук през 2007 г. бе осветен параклисът “Свети Илия” на място, където през 17 век се счита, че е имало храм. Всяко лято на 20 юли се прави курбан, а за туристите има изградени маси, пейки и чешма.
Друга пътека води от Каменица към местността Гергевана (или Гергьовица), където е един от най-старите и почитани от местното население параклиси. Храмът носи името на Свети Георги, а за създаването му са запазени легенди. Мястото не е избрано случайно, а е просънувано. При разкопки през 30-те години на ХХ век са намерени основи на стар манастир. Параклисът е възстановяван два пъти през ХХ век, тъй като е бил разрушен от вандали, сполетени впоследствие от семейни нещастия.
Същата пътека продължава към местността Никульова църква, където на мястото на разрушен от поробителите през 17 век храм сега се издига красив малък параклис “Свети Никола”. На всеки 6 декември – Никулден, независимо от зимните условия, около параклиса се събира множество хора и се раздава курбан за здраве и благоденствие. За удобство на туристите има чешма и маси, а на 20 минути път е красивата местност Старият чарк с ледена планинска вода, река и туристически заслон. От разклона при Горския пунк тръгва маркирана пътека и за живописната местност Славееви скали.
В бъдеще в Каменица ще има още един параклис, който ще е до топлия минерален извор Власа и ще носи името “Свети Власий”, но засега все още не е започнало изграждането му.
Духовен център на кв. Лъджене е църквата “Успение Богородично”, която чества своя храмов празник на 15 август. Тя е построена през 1896 година и се намира в самия център на Велинград.
В парка под хотел “Двореца” се намира параклисът “Свети Живоприемни източник”, съграден с помощта на дарения. Параклисът празнува на Светли петък в т.нар. “Светла седмица” след Великден.
От кв. Лъджене (над туристическата хижа “Кисловодск”) тръгва една от многобройните пътеки за връх Острец (1369 метра надморска височина). Археологически проучвания показват, че в продължение на 10 века от V век преди Христа до V век след Христа тук е имало голямо светилище на тракийското племе беси. Открити са и следи от раннохристиянска базилика, върху която е издигната средновековна църква. С много труд на Острец отново бе изграден храм на името на Свети Георги, а неговата каменната зидария напомня старинна църква. Изкачването до върха е по маркирана пътека, но в последния участък е трудно заради големия наклон. Отплата за нелекия маршрут е невероятната красота на това, което може да се види само от височината на Острец и което зарежда с неподозирана енергия. В подножието на върха се правят археологически разкопки.
Името на много тачения в Чепинското корито Свети Георги носи и църквата в кв. Чепино, завършена в 1898 година. Празникът на светеца 6 май е обявен и за ден на Чепино и се почита с курбан и народно веселие.
Над уникалния карстов извор Клептуза по инициатива на туристи и жители на квартала е построен параклисът “Свети Илия”. Той е разположен на метри от откритото при разкопки тракийско светилище. През 2000 г. тук бе подновена стародавната традиция хората да се събират на курбан.
В местността Свети Спас, до която се стига по пътека от изхода на Чепино в посока Сърница, има малък дървен параклис на името на светеца. На това място всяка година 40 дни след Великден се чества Спасовден (Възнесение Господне), а надеждите на чепинчани са, че ще се намерят щедри хора за построяване на параклис.
На 25километра от Велинград в посока Сърница в курортната зона Кара тепе е параклисът “Света Богородица”. Той също бе въздигнат с дарения и доброволен труд от велинградчани. Храмът е в непосредствена близост до пътя и се поддържа изключително добре, а на 15 август събира много миряни за празника на Божията майка.
За туристите, които искат да обиколят светите места в тази част на Родопите, има важна спирка и на Юндола. На поляна в самия център на селището е параклисът “Света Петка”, изграден с помощта на местното горско стопанство и на дарители. Храмовият празник се чества на 14 октомври – Петковден.
Този списък не претендира за изчерпателност, но се надяваме да подскаже маршрути, по които велинградчани и гости на града да научат още за нашето минало и духовност.
Темпо