Промени в Изборния кодекс, регламентиращи въвеждането на мажоритарни избори за народни представители с абсолютно мнозинство в два тура, внесе в парламента омбудсманът Мая Манолова. Предложението отразява резултатите от инициирания от Слави Трифонов референдум, който се проведе едновременно с първия тур на президентските избори на 6 ноември. Манолова внесе законопроекта заедно със сценаристи от екипа на Слави и привърженици на идеята за мажоритарен вот като социоложката Мира Радева.
Проектът предвижда страната да се раздели на 231 едномандатни избирателни райони и 9 в чужбина. При избор за Велико народно събрание районите в страната за 385, а в чужбина. Районирането на страната ще бъде указано в специално приложение на закона.
Всеки депутат ще може да се кандидатира само в едни район. За избран ще се смята този, който е получил повече от половината от всички действителни гласове. Когато на първия тур никой от кандидатите за народен представител не е избран, се провежда балотаж – не по-късно от 7 дни след първия тур. При равен брой гласове няма избран народен представител и президентът по предложение на Централната избирателна комисия насрочва частичен избор.
Според проекта право да избират народни представители в едномандатните изборни райони в страната ще имат българските граждани, които са живели в съответния изборен район най-малко през последните 6 месеца.
Отпада депозитът, който партиите внасят за парламентарните избори.
„Малко не достигна референдумът да стане задължителен за Народното събрание, но предвид огромното участие и внушителната подкрепа за въпросите, аз смятам, че той е задължителен и за институциите, и за политиците. Като национален омбудсман, който защитава правата на българските граждани, подготвих и внесох този законопроект, за да защитя волята на гражданите, изразена на референдума“, каза Манолова.
Тя допълни, че е използвала идеи и предложения на независими експерти, а за районирането в чужбина са се включили представители на наши сънародници зад граница.
От „Шоуто на Слави“ предупредиха народните представители, че ако не приемат едно към едно исканията им, ще има протести.
standartnews.com