Броят на децата със затлъстяване се е удвоил за последните 10 г.
„В училищата има машини, от които извира снаксове, чипсове, вафли, и това ще бъде прекратено”. Това обяви вчера здравният министър Петър Москов по време на дискусията „Здрави в училище”. Той допълни, че масовите проверки на регионалните здравни инспекции започват още от следващата седмица.
Акцията е част от изпълнението на правителствената програма „За здраво поколение“, пише в. „Монитор“. За това обаче трябвало да се намери правилен подход, така че на учениците да им е интересно, а не „отегчени лелки и чичковци с монотонен глас” да им обясняват как трябва да се хранят здравословно и да спортуват, обясни Москов.
В най-скоро време ще бъде създадена и Фейсбук страница, на която специалистите ще дават полезни съвети на родителите как да запалят децата си по здравословното хранене и спорта. Там ще могат да се подават и сигнали за нередности като продажба на джънк фуд в училище и др. Депутатката от здравната парламентарна комисия Султанка Петрова сподели, че наскоро получила сигнал, че в училищните бюфети се предлагали енергийни напитки.

Според нея работещите в лавките и заетите с приготвянето на храна за децата нямат достатъчна квалификация и се нуждаят от обучение.

Спортният министър Красен Кралев призова от своя страна да бъдем активни чрез повече спорт, за да сме здрава нация. Той цитира тревожни данни от изследване, според които 80% от зрелите хора от 18 до 60 години не се движат активно и така дават лош пример на подрастващите.

За последните десет години у нас са се удвоили децата и юношите между 6 и 19 г. със затлъстяване, алармира от своя страна специалистът по хранене и диететика проф. Донка Байкова. Тя обясни, че именно заради наднорменото тегло „се подмладяват” заболявания като диабет и хипертония, каза тя.

„Резултатите в здравословното хранене не се постигат със забранителни списъци, а с всекидневно показване на добрия пример първо в семейството”, допълни още специалистката.

Както Dnes.bg писа, между 3 и 10 % ще бъде новият данък за вредни храни и енергийни напитки, който подготвя Министерството на здравеопазването. Според Адам Персенски, зам.здравен министър, крайната цена за потребители няма да се повиши с повече от 10 %.

dnes.bg