Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
  • НАЧАЛО
  • ОБЩЕСТВО
  • Мая Манолова на среща на европейските детски омбудсмани: България трябва да въведе задължително сексуално и здравно образование в училище
ОБЩЕСТВО

Мая Манолова на среща на европейските детски омбудсмани: България трябва да въведе задължително сексуално и здравно образование в училище

Общественият защитник се среща с министър Красимир Вълчев за закриването на интерната в с. Драгоданово

 

Въвеждане на задължително сексуално и здравно образование в училище с цел превенция на ранна бременност и аборти – тази препоръка ще отправи омбудсманът Мая Манолова към Министерството на образованието и науката. Това обяви общественият защитник на форум на Европейската мрежа на детските омбудсмани /ENOC/, в която участват представители от 17 държави. Манолова допълни, че лично ще запознае министъра на образованието Красимир Вълчев с препоръката по време на предвидената й с него среща утре, тъй като страната ни е една от малкото в ЕС, в които няма задължително здравно и сексуално образование.

Три дни – от 15 май до 17 май 2017 г., България и институцията на омбудсмана, в партньорство с ENOC и УНИЦЕФ са домакини на международния семинар за обмяната на опит, знания и добри практики за защита правата на децата. Сред основните теми са още подобряване на достъпа на децата за подаване на жалби и сигнали.

В изказването си омбудсманът изнесе данни на Световната здравна организация, която посочва, че България е на първо място сред 43 страни по ранно начало на полов живот сред децата до 15-годишна възраст. 27% от учениците споделят, че са имали сексуални контакти на 13-годишна възраст, а дори и по-рано. Над 6000 деца годишно у нас се раждат от малолетни и непълнолетни майки и така се стига до „феномена“ деца раждат деца.

„В същото време, само в 10% от българските училища имат свободноизбираема подготовка по сексуално и здравно образование, сочат данни на Министерство на здравеопазването“, допълни статистика Манолова.

По думите й, за първото тримесечие на 2017 година са извършени 531 аборта на момичета под 19 години, а през 2016 година 6 031 деца са родени от малолетни и непълнолетни майки.

„Това не само ограбва детството им, застрашава живота и здравето на майката и детето, но и ги обрича на бедност и социална изолация.  Това е проблем на обществото ни и за да не се стига до неразумно и безотговорно сексуално поведение, сексуалното и здравното образование на деца трябва да започва от най-ранна детска възраст“, посочи още омбудсманът.

Пред участниците Манолова призна, че България преминава през сложна и трудна социална промяна по закриване на институциите и преместването на децата в грижа, близка до семейната.

„В тази ситуация най-важно е да се гарантира безопасна и сигурна среда, добра грижа и перспективи за развитие на всяко дете в контекста на най-добрия негов интерес. Това, което е най-важно в този процес, е да бъде чут гласът на децата. Да се научат и политиците и институциите да слушат децата и да се съобразяват с тяхното мнение“, категорична бе Манолова.

Омбудсманът припомни, че от първия момент на мандата й, преди година и половина, е започнала кампания по закриване на шестте възпитателни интерната, в които са настанени деца в конфликт със закона.

„Това са места, в които зад решетки са въдворени деца, включително малолетни и то за простъпки, за които възрастните не носят отговорност – скитничество, просия, проституция, бягство от дома и от институции“, каза Манолова.

Тя бе категорична, че вместо подкрепа и грижа, децата там са жертва на обстоятелствата, живеят при изключително лоши битови условия, имат занемарен учебен процес и липса на възможности за смислено прекарване на свободното време. „Освен това те са без лично пространство и джобни пари и са подложени на насилие, включително сексуално“, допълни още омбудсманът.

„Написах препоръки до всички отговорни институции. Изготвих специален доклад, който внесох в парламента. Настоявах и участвах в изработването на изцяло нов закон за детското правосъдие, участвах в неговото представяне. Настоявах за създаването на Национална програма за поетапно закриване на тези интернати, като предложих първия от тях да бъде един интернат край Сливен – в с. Драгоданово, където многократно бях на проверки и дадох пресконференции за условията там, включително и факта, че момичетата извършват сексуални услуги, буквално за по 5 лв. на местното население“, разказа Мая Манолова.

Тя информира колегите си омбудсмани, че в резултат на всички нейни усилия не е последвало нищо и в последните дни през миналата седмица там се е случил тежък инцидент с фатален изход.

„На  срещата ми утре с г-н Вълчев, за трети пореден път пред министър на образованието и науката, ще поставя остро въпроса за закриването на интерната в с. Драгоданово, а през следващата седмица свиквам всички отговорни институции на дискусия в гр. Сливен“, допълни Манолова.

Заместник-омбудсманът Диана Ковачева благодари на УНИЦЕФ и ENOC за избора именно България да бъде домакин на високия форум и отбеляза, че  темите, които обсъждат са важни за страната ни и че са възможност за откриването на дебат по въпроси, за които не се говори много често в българското общество.

„Партньорството между ENOC и УНИЦЕФ датира още от 1997 година от самото създаване на мрежата. Мисля, че май съм единственият човек, който присъстваше и на онова учредително заседание, но за всичките тези 20 години, на практика това е първият път, когато организираме такъв съвместен форум“, отбеляза Лесли Милър – съветник по партньорствата от Регионалния офис на УНИЦЕФ за страните от Европа и Централна Азия.

 

Видео от откриването на форума –

Първа част: https://www.youtube.com/watch?v=f2e5lqHkjFg&t=5s&spfreload=5
Втора част: https://www.youtube.com/watch?v=-QOpLv6XVEE

Related posts

Благотворителният концерт „Завинаги с нас-деца помагат на деца”, поставя началото на ежегоден фестивал, с благотворителна цел

Вижте кога местим стрелките на часовника с един час назад

ОНЧ“Будилник“-Ракитово и Градски духов оркестър-Ракитово с диригент Маестро Никола Янев – Чоли ви канят на Коледен концерт

Loading Facebook Comments ...