Трябва оттук нататък да спазваме поетапното увеличаване на цената на винетката. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова по време на пресконференция, на която бяха представени новите винетни стикери за 2016 г.
„Това е по-социално поносимо отколкото, ако се актуализира веднъж на 8 години. Приетите промени в закона са свързани със задължителната гражданска отговорност, считаме ,че тя компенсира цената на винетния стикер“, обясни министър Павлова. Говорим за поетапна актуализация на цените оттук нататък. Сега имаме достатъчно сериозно увеличение.Оттук нататък ще го правим поетапно“, коментира министър Павлова.
Във връзка с бюджета на АПИ, тя посочи, че е базиран на приходите от миналата година, а именно 220 млн. „Въпреки това в разпоредбите на бюджета е казано, че ако съберем повече приходи, всеки един от тях, в закона за бюджета и в този за питащата е записано, че всички средства, събрани за винетни стикери отиват за поддържане на пътища“, обясни министър Павлова. По думите й, това е гаранцията, че всички събрани средства над очакванията, толкова повече ще бъдат предоставени за поддържане на пътища. Във връзка с АМ „Хемус“ тя посочи, че за момента има процедура за избор на изпълнител. „Предвид, че финансовият ресурс е значителен, освен решение на правителството, ще ни трябва и подкрепа на парламента, тъй като строителството на тази АМ излиза, извън мандата на правителството. Трябва да вземем решение първо на ниво правителство, за да се осмисли за приотизирането на този значителен финансов ресурс“, добави тя.

 

Агенция ФОКУС