Призна, че трудно било убеждаването да не блокират границата.
Транспортният министър Ивайло Московски благодари на превозвачите за компромиса, който направили с решението от преди дни да блокират за празниците границата с Гърция, като контраотговор на тяхната блокада от началото на годината, когато повече от месец браздата бе затворена от земеделска техника, а превозваческите ни фирми загубиха десетки милиони левове печалба.
„Благодаря от свое име, имах възможност да благодаря и от името на министър-председателя, за компромиса, който българските превозвачи решиха да направят. Около 1 час беше вчера срещата, трудно успяхме да убедим превозвачите да не блокират границата, което между другото е изключително справедливо“, посочи министърът.
„Това тяхно желание се провокира от писмо отпреди около 2 седмици от ЕК, което най-общо звучи: „Не ни занимавайте нас с този проблем повече , решете си го това е между България и Гърция”, което на практика не е истина и ще продължаваме да настояваме Брюксел да има механизъм, който да въздейства в момента на подобен тип кризи, а не след 3-4 месеца“, обясни Московски пред БНТ.
„Това, което се реши вчера, въпреки, че се съгласиха на компромис, е една декларация, в която ще се присъединят и други браншове и сектори от българската икономика и ако си позволят още веднъж незаконни действия, който и да е сектор в Гърция, с блокиране на границата, тогава надявам се цялата българска общественост и всички сектори в икономиката да подкрепят превозвачите“, каза още транспортният министър.

dnes.bg