В деня на славянската писменост и култура- 24 май на сцената  на пл. „Николай Гяуров“ се изпълни с прекрасните велинградски таланти. Началото на празничния ден започна с парад дефиле на Представителен духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“, в което се включиха дейци на просветата и културата, представителни групи на местните училища и официалните гости на празника- кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев, заместник-кметът Сергей Кичиков, председателят на общински съвет инж.Бельо Мандражиев и общински съветници. Ученици от 2 клас на СОУ „Св. св. Кирил и Методий” представиха написването на „Рибния буквар, след което слово произнесе кметът д-р Костадин Коев- „…Най- сърдечно Ви поздравявам с 24-ти  май празник на българската просвета, култура и на славянската писменост. 24 май не е просто поредния официален празник, а денят в който всички българи, под величествените звуци на „Върви народе възродени!”, се прекланяме пред славата на българското слово. Този ден е символ на достойнство, традиция и духовност. Денят на Светите братя Кирил и Методий е най-яркото свидетелство за жаждата на българина за просвета и култура…“

По традиция бяха наградени учител и директор на 2016 година и културни дейци за принос в развитието на културата. Призът „Директор на годината“ отиде при директорите на ПГИТ „Алеко Константинов“Александър Табаков, ОУ „Неофит Рилски“ Дамяна Кандева, СОУ „Методий Драгинов“ Соня Тоскова и ЦДГ “Еделвайс” Величка Манева. За принос в развитието на културата в общината отличени бяха читалищни дейци Алексей Мазълов- НЧ „Методий Драгинов-1963“, Бойка Гончева НЧ „Васил Левски-1904“, Донка Джарова ОНЧ „Св.св Кирил и Методий-1905“ и Росица Паунова НЧ „Отец Паисий-1893“. Публиката аплодира с бурни овации всички наградени.

Честването на празника продължи с великолепните изпълнения на Представителен духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“, КСТ „Импулс“, ВГ „Караоке“, СОУ „Св.св. Кирил Метоий“, ДЮВИШ “Звънче” и ПДЮАНПТ„Здравче- Венче”.

24mai24 24mai23 24mai20 24mai19 24mai18 24mai17 24mai16 24mai15 24mai14