Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
Институции

Омбудсманът Мая Манолова даде на КС промените в Закона за държавния служител, с които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия

Омбудсманът Мая Манолова атакува днес пред Конституционния съд промените в Закона за държавния служител, според които предстои да бъдат уволнени стотици, упражнили право на пенсия и се въвежда ограничение за постъпване на държавна служба на определени категории граждани, сред които и ранно пенсиониралите се.

Текстовете бяха прокарани през Закона за държавния бюджет за 2019 г.

Според Манолова промените са в нарушение на конституционните социални права – на труд, трудово възнаграждение и обществено осигуряване, равенството на гражданите пред закона и принципите на правовата и социалната държава.

В жалбата общественият защитник посочва, че „законодателят е създал  „законодателен акт”, с който разпорежда пряко и непосредствено масово  прекратяване на служебните правоотношения със стотици и хиляди държавни служители“.

По думите й прекратяването на служебното правоотношение по този начин накърнява  правната  сигурност при добросъвестното упражняване от гражданите на правото им на пенсия. Така се отнемат вече придобити от гражданите права и по този начин не просто се разколебава, а направо се руши доверието на гражданите в държавата и закона.

 

Конституционната жалба тук:

Related posts

Общини и институции докладваха на областния управител готовността си за предстоящия зимен сезон

velingradnews

Пълна подкрепа за предложената от кмета Коев стратегия за развитието на футбола

velingradnews

Дирекция „Бюро по труда Велинград“ обяви свободните работни места към 25/07/2018

velingradnews
Loading Facebook Comments ...