Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
Любопитно

Пейо Пеев представи своята книга „Ароматът на думите“

„Ароматът на думите” – така е озаглавена поетичната книга на председателят на литературен клуб „Стамен Панчев” Пейо Пеев. Тя бе представена тази вечер в Исторически музей Ботевград, именно в навечерието на 137-та годишнина от рождението на автора на безсмъртното стихотворение „Сине мой”. Зала „Орханиец” се преизпълни с близки и приятели на Пейо Пеев.

Доц. Георги Спасов, Мария Коцева и директора на музея Тодорка Коцева въведоха гостите в тематиката на книгата, като представиха Монолог на Яворов и Мина. Десислава Иванова, която е редактор на книгата, представи поетичната творба през нейния творчески мироглед.

Специални гости на събитието бяха акад. Марин Кадиев, председател на Съюза на българските независими писатели и Никола Делиев, председател на НЧ „Васил Левски 1904” гр. Велинград, родното място на Пейо Пеев.
„Тази книга е творба, в която думите побеждават плътта. Посланието на автора е ясно представено: „Боже, Боже, дай ни сили да намерим себе си”, каза акад. Кадиев.
Г-н Делиев, който е и личен приятел на автора, прочете и връчи поздравителен адрес от името на кмета на община Велинград Костадин Коев.

Самият Пейо Пеев не сдържа емоциите си, споделяйки: „Радвам се да ви видя, по-щастлив човек от мен тази вечер няма. Знайте, че моето мото е – „Пиша, значи живея. Живея, значи пиша”.

В патриотичните и завладяващи стихотворения в книгата Пейо Пеев е целият всеотдаен, напрегнат, устремен да отстоява родното и нашенското. Природата и материалният свят са изявени художествено в действия като активни субекти, а не като застинали дадености. Всичко това е изразено от горещата патриотична чувствителност на автора, а читателят неусетно става подвластен на неговия родолюбив темперамент.
Много силно въздействащо е изявена темата за жената и интимните човешки отношения. Образът на жената е представен в нова и оригинална интерпретация – тя е не само естетическа и нравствена категория, но и двигател на битието, творец на живота. Тя и любовта са безграничност, вечност, човешки смисъл.

Пейо Пеев създава фина поезия с оригинална образност, с неповторима стилистика и художествени внушения. Тази поезия създава духовност, чрез която се самодоказва човешката същност.

balkanec.bg

Related posts

EVN България посреща щъркелите тази година с 242 нови платформи за гнезда по стълбове от електроразпределителната мрежа

velingradnews

Новото сдружение на професионалните готвачи във Велинград Chef’s Club Velingrad организира кулинарен фест

velingradnews

Клуб “Родопчани” на една година

velingradnews
Loading Facebook Comments ...