Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
Любопитно

Полската Maspex купува и минералната вода „Велинград“

Компанията е собственик на соковете Queen’s в България

Полският собственик на соковете Queens – Grupa Maspex, разширява бизнеса си в България, като придобива местната компания „Акварекс-В“, която бутилира минералната вода „Велинград“. Сделката е през дъщерното дружество „Тимбарк България“, което купува 99.84% от „Акварекс-В“ срещу неоповестена сума. Продавач е компанията „Столарски и синове“, която е еднолична собственост на председателя на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ) Миролюб Столарски, чието семейство притежава автобусната компания „Карат-С“.

Продажбата на „Акварекс-В“ е поредната сделка в сектора на безалкохолните напитки, приключена тази година. В началото на 2017 г. белгийската група Spadel плати 120 млн. евро на американския инвестиционен фонд Advent за бутилиращата компания „Девин“ в една от знаковите за годината покупки. През юли пък чешката Karlovarské minerální vody (KMV) финализира придобиването на бутилиращата компания на Pepsi в България – „Куадрант бевъриджис“, чиято цена също не беше оповестена.

Новият полски собственик на „Акварекс-В“ беше един от кандидатите за „Девин“. Очевидно, след като съревнованието беше спечелено от Spadel, от Maspex са потърсили и други възможности за придобивания във водния сектор в България.

„В България сме активни участници на пазара от 1998 г. За този период изградихме силни позиции в сегмента на соковете, нектарите и безалкохолните напитки. Новата инвестиция в категорията на водите ще допълни перфектно продуктовото ни портфолио“, коментира за „Капитал“ председателят на борда на директорите и съсобственик на Maspex Кшищоф Грабовски. По думите му с новата придобивка групата ще има възможност да се превърне в един от най-важните играчи при бързооборотните потребителски стоки на българския пазар.

Обектът на сделката

„Акварекс-В“ е регистрирана през 1995 г. Година по-късно дружеството закупува недвижими имоти извън охранителната зона на минералния извор във Велинград, а през 1998 г. завършва изграждането на фабрика за бутилиране на натурална минерална вода. Тя е разположена на около три километра от центъра на Велинград и е с площ 6 390 кв.м, от които една трета са заети с производствени и административни сгради.

През 1999 г. Министерството на здравеопазването издава сертификат за състава и свойствата на минералната вода с марка „Велинград“ и ползването й. В началото на 2000 г. „Акварекс-В“ спечелва обявения конкурс за предоставяне на 25-годишна концесия за част от минералната вода от сондаж №5 „Горски пункт“ на находище „Велинград – Чепино“. Сега фирмата е единствен концесионер, но преди време е имало и друг бутилировач на минерална вода от Велинград.

Минералната вода „Велинград“ е нискоминерализирана и се добива от дълбочина над 1100 метра. „Акварекс-В“ предлага водата в различни разфасовки – от бутилки 330 мл до галони от 19 литра. Логистиката е организирана със собствен автомобилен транспорт от склад във Велинград. Водата се продава само на вътрешния пазар. Според агенцията за маркетингови изследвания Global Data пазарният дял на „Велинград“ е под един процент.

Миналата година във фабриката е въведена нова поточна линия с капацитет 10 хил. бутилки в час. Инвестицията е за около 800 хил. евро. Компанията планира още инвестиции през следващата година, които ще разширят възможностите й за бутилиране и на изворна вода.
Според данните в Търговския регистър „Акварекс-В“ отчита 1.375 млн. лв. приходи от продажби за 2016 (1.214 млн. лв. за 2015 г.) и загуба от 184 хил. лв. (печалба от 625 хил. за 2015 г.). Заетите във фирмата са 18.

„Разчитаме на факта, че марката „Велинград“ е много качествен продукт. Това е и причината да го придобием“, посочва Грабовски. Мениджърът допълва, че в момента новият собственик разработва конкретен инвестиционен план за бутилиращото дружество, като уточнява, че на този етап не се предвижда разширяване на продуктовото му портфолио с някой от другите брандове на Maspex. „Фокусираме се върху марките, които вече имаме на българския пазар – като Queens, Tedi, а сега вече и „Велинград“, които според нас имат голям потенциал благодарение на високото качество на продуктите“, казва той.

Купувачът

Грабовски коментира още, че „Акварекс-В“ ще работи в „пряко сътрудничество“ с другата местна компания на полската група – „Тимбарк България“. Тя беше създадена през 2005 г. след придобиването на соковете Queen’s от Maspex. Портфолиото на „Тимбарк България“ е разделено в три сектора – сокове, нектари и напитки, разтворими продукти и зърнени продукти. Сред марките на компанията са Queen’s, Tedi, Ciao, La festa, Coffeeta, Ekland, Lubella.

Самата Maspex е сред водещите за Централна и Източна Европа производители на разтворими продукти – капучино, какао, сметана за кафе, чай. Групата е и един от лидерите на пазара на сокове, нектари и безалкохолни напитки в Полша, Чехия и Словакия, Унгария, както и в производството на макаронени изделия в Полша. Консолидираните й приходи за 2016 г. са над 4.27 млрд. злоти (1.02 млрд. евро).

capital.bg

Related posts

Велинград посрещна празничният влак по случай вековния юбилей на теснолинейката (снимки)

Внимание! Имейли от НАП крадат данни от компютрите ни

Велинградският майстор на палачинки (Видео)

Loading Facebook Comments ...