Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
ОБЩЕСТВО

През август ще е традиционния събор на Юндола

Традиционният събор на село Юндола тази година ще се проведе на 26 и 27 август. Високопланинското село се намира на 16 км от Велинград , по шосето за Банско и Разлог, на 1 400 метра надморска височина. Юндола е мястото, което се намира на границата между Рила и Родопите. Селото е отправна точка за много туристически забележителности и маршрути в двете планини. Местността носи името си от турската дума „юндол“ – пазар за вълна.

Обширната поляна, на която се е ширнало китното селце, и на което ще се разпрострат сцената и различните атракциони е с приблизителни размери 3 кв. км. Празникът по традиция ще започне в 11:30 часа, а гостите на събора освен, че ще могат да се насладят на богатата фолклорна програма, ще могат да си устроят и пикник сред прохладата на вековните борове или да посетят някоя от природните забележителности в близост до курорта. Всяка година съборът на Юндола събира над 10 хиляди души от цялата страна.

Най-големият атракцион са народните или по известни като пехливански борби, които се организират от състезателите по борба Александър Томов и Венко Цинцаров. Те са планирани за 14:30, а по-късно е предвидено да има и състезание с коне. Съборът на Юндола води своето начало от 1957 година, когато в сърцето на Родопа планина в живописната местност среща си дават млади и стари родопчани, разпилени от живота по всички краища на България.

pzdnes.com

Related posts

Възстановяването на водохващането „Водев чарк“ ще подобри водния баланс във Велинград

Аварията на водопровода до часове ще бъде отстранена

Екип vip-velingrad.com

СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА към 07.06.2017 от бюро по труда Велинград

Loading Facebook Comments ...