Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
novini Uncategorized

Просце възкръстна

Изминаха няколко години, откакто на страниците на в-к “Темпо” се появи малък материал с надслов “Просце в агония”. Заглавието беше красноречиво доказателство за съдбата на заслона, превърнат от мургави роми в спалня, кухня и конюшня. Крайният резултат от това обитаване правеше заслона непревземаема крепост. Беше невъзможно туристът да се доближи до тези хирошимски остатъци, камо ли да си позволи удоволствието за почивка и наслада.

В месечните планове на двете туристически дружества липсваха разходки до Просце. Заглъхнаха настроението, радостното чувство и удоволствието от присъствието на гости и туристи. Тази анемия от незаинтересованост продължи около 3 години. Колко ли време щеше да властва амнезията, проникнала не само в дейността на двете туристически дружества, а и на всички любители на пешия туризъм. Много бяха хората, които проектираха посоката на пътя за направа на заслона, но никой не тръгваше по него.
Отговорът на проблема Просце пристигна неочаквано и изненадващо, когато за първи път с много отговорност и настроение за възстановяване на загиващия заслон заговориха Борис Даскалов и неговата съпруга Диана. Думите им прозвучаха не само бунтовнически, а и оптимистично: “Изграждането на нов и красив заслон трябва да се направи. Ние трябва да върнем отново на туристите и гостите забравеното красиво Просце”.
Всички любители на природата и туризма искаха това да стане, но всеки се страхуваше от първата крачка, свързана с много трудности: далечно и неудобно планинско разстояние, необходимост от сторителни материали (греди, ламперия, пирони, скоби и пр.), опитна работна ръка. Ако трябва да бъда искрен, появиха се малки съмнения за възможността заслонът да бъде изграден, но за радост и щастие не така мислеше семейство Даскалови. Голямото вълнение и многото думи отстъпиха мястото на делата.
Датата е 20 юли 2010, ден вторник. Има нещо не само красиво, а и символично, че началото по изграждане на новия заслон съвпадна с празника на пророка Свети Илия – какво по-хубаво от това началото да има и свой свещен празник. В продължение на 3 дни часовниците на строителите бяха спрели да отбелязват 12-часовия работен ден. Слънчевите лъчи, нагрели своите реотани до 30 градуса, не можаха да спрат ентусиазма за бързото изграждане на заслона. А той, напук на всички, които в продължение на 3 години бабуваха неговото раждане, растеше не само много бързо, но и много красив. Бялата му снага, изградена върху 20 кв.м. площ, с три просторни маси и пейки и със слънчева усмивка към неокосената зелена поляна приветстваше всички “лекари”, допринесли за неговото раждане.
Една мечта, тъгувала повече от 3 години – да бъде възстановено Просце, е вече реалност. Една забравена туристическа пътека отново ще се събуди от радостните викове на туристическото “Ехо!”.
Рисувайки тази картина, ще бъде несправедливо, макар и с малко думи, да не спомена имената на “виновниците” за направения туристически заслон. Да благодарим за благословията на кмета Иван Лебанов и неговите подчинени Дияна Кехайова и Емил Даракчиев, които прегърнаха туристическата болка. Благодарности и на директора на ДЛС “Алабак” Славчо Василев, подсигурил дървения материал, на Стефан Мавриков, извозил всичкия строителен материал със собствен превоз и, разбира се, на главния организатор и ръководител Борислав Даскалов. Разказът би бил непълен, ако не споменем имената на шоколадовите “бригадири” от кв. Анезица, също “виновници” за бързото и качествено изграждане на заслона Просце: Михаил Чилев, Вельо Чилев, Валя Чилева, Илия Чулев и Асен Черенски.
Трудностите съществуват, за да се преодоляват. Но само силните, смелите и разумните са способни на този успех.
Никола Вецов, турист

 
 

Related posts

45 ст. отгоре на литър ни вземат бензиностанциите

velingradnews

Спешни мерки срещу разпространението на „син език” при преживните животни прие Областната епизоотична комисия

velingradnews

Училищните спортни състезания стартират

velingradnews