Заедно с паспортните служби и разрешителните за оръжие ще се обособят в държавно предприятие

Румяна Бъчварова поиска повече пари за министерството

Паспортните служби, регистрацията на автомобили в КАТ и разрешителните за оръжие ще се обособят в държавно предприятие.

Изваждането на административните услуги от МВР е част от реформата в системата, която предлага министър Румяна Бъчварова. Тя е поискала и увеличаване на средствата за вътрешното ведомство през следващата година.

Без да уточнява конкретна сума, вицепремиерът Румяна Бъчварова анонсира пред журналисти след правителственото заседание, че е поискала повече средства за МВР в бюджета 2016-та.

Искаме повече средства, за да можем да извършваме по-добре дейността си. Как ще бъде разпределено – въпрос на конкретно оперативно управление…и за поддръжка на информационните системи, и за издръжка, и за, разбира се, капиталови разходи.

Бъчварова анонсира и част от предстоящата реформа в сектора. Паспортните служби, КАТ, регистрация на автомобили и дейности по издаване на разрешения за оръжие, както и други по обслужване  на гражданите, ще преминат в отделно от МВР държавно предприятие.

Всичко това, което е към гражданите, свързано с административна услуга, ще бъде отделено в това предприятие. Става въпрос за друга финансова система, която, вместо тези пари да отиват в бюджета, от бюджета да идват като трансфери, като МВР, ще остават в дружеството, което ще може да се развива и технологично по- добре.

Няма яснота кога ще бъде създадена новата структура, но тя е част от административната реформа и ще засегне служителите, които ще преминат към новото държавно предприятие.

За да може в министерството да останат тези – държавните служители, в полицията да останат полицейските служители., коментира Румяна Бъчварова.

fakti.bg