Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
Институции ОБЩЕСТВО

Реновират Велинград с пари от ЕС

Мащабен проект за обновяване визията на Велинград ще стартира общината през 2017 година. С европейски средства ще бъде сменен обликът на централната градска част, входно-изходната артерия на курорта и паркови площи.

Около 4 млн. лева ще бъдат вложени в обновяване на улици и благоустрояване на площадни и паркови пространства във Велинград. Това е залегнало в проекта „Нова визия на централна градска част, местата за отдих, ремонт и реконструкция на улична мрежа в гр. Велинград”.

Той ще бъде финансиран по новата оперативна програма „Региони в растеж“ и съфинансиран от ЕС чрез Европейски фонд за регионално развитие. Цялостно ще бъде реновиран центъра на Велинград, от който окончателно ще бъдат премахнати и преместваемите обекти.

Нова визия ще придобие парк „Женска баня“, зелените площи около банята в Чепино и парка при площад „Възраждане”. По проекта ще бъде оформена и на нова зона за отдих при Кооперативния пазар и парка пред ЖП гарата. Възстановени ще бъдат на зелените площи по бул. „Александър Стамболийски”, на входа на града, както и други ключови места в курорта.

Изпълнителят на мащабния проект ще бъде избран на база два критерия – цена и срок на изпълнение в съотношение 60/40. Целта на проектното предложение е осигуряване на устойчива и екологична градска среда с подобрено качество на живот, повишена привлекателност и нови възможности за икономическо и социално развитие.

В процеса на реализация се предвиждат комбинации от интервенции, включващи благоустрояване, ремонт, реконструкция, изграждане и обновяване на обектите, уточняват от общинската администрация.

В навечерието на новата година кметът Костадин Коев обеща нова визия на СПА столицата и качествена промяна на цялостния облик на централната градска част; подобряване на физическата среда в града чрез ремонт и рехабилитация на пешеходни зони, улици и тротоари; обезпечаване на сигурността и безопасността на градската среда чрез поставяне на енергоспестяващо улично и парково осветление.

Важен момент е осигуряване на условия за достъпна среда за хората с увреждания и нарастване на възможностите за отдих на жителите и гостите на града чрез обновяване и изграждане на зони за отдих и зелени площи.

Срокът за изпълнение на проекта е 30 месеца. Велинградчани се надяват на качествена работа от страна на фирмата изпълнител.

telekabeltv.bg

Related posts

СВОБОДНИ РАБОТНИ МЕСТА към 02.06.2016г.

velingradnews

Дирекция „Бюро по труда Велинград“ обяви свободните работни места към 17/01/2018

velingradnews

До края на седмицата асфалтирането по бул. “Съединениe“ приключва

velingradnews
Loading Facebook Comments ...