С военно-историческа възстановка „Защитата на Каварна“ каварненци и гости на крайморския град отбелязаха 140-годишнината от Каварненското въстание. Мащабната реконструкция, организирана от община Каварна и реализирана със съдействието на Регионален клуб „46-ти пехотен Добрички полк” към Национално дружество „Традиция“, припомни за драматичните събития от лятото на 1877 година, когато жителите на малкия градец се вдигат в защита на домове и семейства срещу издевателствата на развилнелите се башибозушки и черкезки орди по време на Руско-турската освободителна война. Около 120 възстановчици с оръжия и с униформи, ушити по автентични образци от онази епоха, пресъздадоха събитията от лятото на 1877 година.

В спектакъла за отбраната на Каварна историческият реализъм беше засилен и с много пиротехнически ефекти. Деян Дечков, един от организаторите на инициативата, каза пред БТА, че възстановката цели да покаже и личностите в Каварна, хората, които са знаели какво ще им се случи, но не са избягали, както някои от богатите чорбаджии, а предпочели да защитят с оръжие родния град. Друг организатор на проявата – Валентин Великов , също от Каварна, изрази гордостта си от това което правят в регионалното дружество „Традиция“.

Искам да запалим искрата у младите, защото те няма откъде да научат каква е била в действителност историята на родния край. Искам да запалим пламъка в сърцата им и да гори така, както е горял в сърцата на нашите деди, които са умрели за тази земя, каза Великов.

Източник: БТА

Снимки: НД Традиция-Регионален Клон“Родопчани“