Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
ОБЩЕСТВО

Спасители: Планината трябва да се уважава!

Планината е предизвикателство, планината трябва да се уважава. Хубаво е човек да е сред природата, но трябва много да се внимава. Това сподели пред

Bulgaria ON AIR

Васил Вълков – пилотът на хеликоптера, който вчера спаси паднал на Витоша парапланерист.

Посредством радиостанция мъжът е успял да се свърже със свой колега, който пък е подал сигнал, за да бъде изпратен спасителен хеликоптер до мястото на инцидента.

„Към 16.30 часа се получи обаждане, че има инцидент на Витоша. Екипът се подготви и в 17 часа излетяхме за района. Получихме точни координати, така че откриването не беше трудно. Мястото където лежеше пострадалият беше с голям наклон и не можеше да се извърши кацане. Използвахме лебедка за да го приберем“, разказа пилотът пред репортера Иван Иванов.

Васил Вълков уточни, че това е втори инцидент, в който екипът му участва напоследък. В случая е имало доста силно течение и вятър.

„Не е трудно, с повече опит всичко се постига. Имали сме много по-тежки ситуации. Винаги знаем, че трябва да се пазим един друг. Имаме страхотна стиковка като работа в екип. Трябва да имаме много добра преценка със страхотна концентрация“, каза от своя страна Васко Борисов, който също е част от екипа.

Спасителят Виктор Варошкин пръв влиза в контакт с пострадалия парапланерист.

„Беше контактен когато слязох при него, но ме притесни, че изпитваше тръпнене в ръцете. С минимални движения се стараех да го поставя върху матрака“, разказа той.

dnes.bg

Related posts

На 14 юни отварят пробно основния изпускател на язовир Батак

Кмета Коев подсигури хранителни продукти на 30 лица в неравностойно положение

Прокуратурата разпореди проверка заради водата с уран във Велинград

Loading Facebook Comments ...