Със законови промени Сърбия през 2016 г. се готви да въведе цялостна забрана за тютюнопушене на обществени места, пише сръбският вестник „Блиц“.
Забраната ще важи и за всички заведения за хранене.
Според изданието, цитирано от В92, всяко кътче в кафенетата и ресторантите ще е за непушачи, като пушенето ще бъде разрешено само в летните градини.
„Пушачите няма да могат да ползват дори отделни помещения с вентилация, каквито сега има в много кафенета в търговските центрове“, посочва „Блиц“.
Съгласно настоящото законодателство пушенето е разрешено в заведения над 80 квадратни метра, в които собствениците могат да отделят най-малко 50% от пространството за пушачите.
Новите промени в закона обаче предвиждат пълна забрана за тютюнопушене на всички работни и обществени места. Ще има само малки изключения за психиатричните заведения, социалните обекти и затворите, където пушенето ще бъде разрешено в специални за целта помещения, като в тях ще могат да пушат само пациентите и затворниците, но не и работещите там.
Ще бъде забранено и производството на цигари слим с вкус на ментол, като ще бъде въведен и строг контрол върху електронните цигари.
dnes.bg