Велинград – Новини и актуална информация www.vip-velingrad.com
novini Uncategorized

Туризмът ще спечели от лифт Чепино – Острец

Втората международна археологическа експедиция на Острец приключи. Наред с новите открития участниците в разкопките начело с проф. д-р Диана Гергова отправят интересно предложение към община Велинград.
За да се улесни достъпът на туристи до свещения връх Острец, археолозите предлагат да бъде изграден лиф от края на квартал Чепино до върха, където на височина три пъти по-голяма от Перперикон вече е разкрито най-голямото тракийско светилище в тази част на Родопите.
Началната спирка на лифта би могло да бъде в местността “Свети Спас” – още един непроучен знаков археологически обект на велинградска територия.
Идеята заслужава да бъде обсъдена, защото в нея има голям потенциал за раздвиждане на туристическия сектор. Културният и поклоническият туризъм има своята все още неразработена достатъчно ниша. Ясно е, че ще са нужни инвестиции, но направата на лифт е икономически по-изгодна от направата на път, а най-вече е по-щадяща за природата.
Темпо

Related posts

Учениците от село Биркова пътуват на стоп до учебните заведения във Велинград

velingradnews

Главният архитект на Община Велинград не е разписал нито един от документите за обектите, възстановени през 2006 г. с пари от Комисията по бедствия и аварии?!?

velingradnews

WINTER ART FEST във Велинград

velingradnews