На 27 август в летния театър в града се състоя церемонията по награждаването на победителите в 25-ото издание на фестивала Пирин фолк.

С първа награда за текста на песента “Българско хоро” бе отличена поетесата Христина Димова. Тя е учителка в СУ “Св.Климент Охридски” в Ракитово и е добре позната на санданската и благоевградската публика с осмото си участие в престижния певчески форум като текстописка на песни.

Христина Димова разказа:

– Тази година участвах с текстове на две песни. С първа награда журито отличи песента ми “Българско хоро” за авторска песен, създадена на македонска фолклорна основа. Музиката и аранжимента са на Иван Йосифов. Изпълни я Светла Дукатева. Втората ми песен “Наше вино” на композитора Иван Йосифов, изпълнена от Ивайло Герасимов, остана без награда. Щастлива съм, че трети път печеля първа награда за текст на песен, което е голямо признание на мен.

Защо “Българско хоро”? Защото хорото е древен танц, едно откровение към Бога да ни благославя да бъдем по-добри. Хванати за ръце – уникална символика, че заедно сме по-силни и единни и гаранция, че България ще пребъде. Българското хоро, единствено в света, е обичано от млади и стари. Играят го и чужденците. Определят го като израз на безкрайността. Мъдростта на песента събрах в стихчетата “Дръж се, земьо, българите пак играем и творим”. Танц омаен, древен и велик.

“Пирин фолк” е част от живота ми и ще продължавам да му служа вярно. Благодаря на бившия директор на фестивала – композиторът Валентин Пензов, който през 2010-а запали у мен огънчето по музикалния форум. Благодаря и на сегашния директор Ненчо Хашъмов, че бях част от певческата надпревара. Ще продължавам да пиша текстове и да ги чувам в изпетите песни, обеща Христина Димова.

Източник: zname.info