Община  Велинград и Български Държавни Железници   отбелязаха в  тържествено честване  50-годишнината от използването на немските дизелови  локомотиви   ”ХЕНШЕЛ” у нас.

Събитието се състоя на 05.12.2015г. от 14.00ч.на ж.п. гара Велинград.Официални гости на събитието бяха инж. Веселин Василев-директор на Железопътна агенция към Министерството на транспорта, инж. Христо Нанков- директор Подвижен железопътен състав в БДЖ и инж. Бисер Минчев-гл. Ревизор и зам. генерален директор Железопътна инфраструктура. Те пристигнаха с юбилейният влак,който беше посрещнат от кмета на Община Велинград г-н Коев, общински съветници и Представителен духов оркестър с мажоретен състав „Димитър Мечев“.

IMG_1893

В приветственото си слово към гражданите и гостите на тържеството,градоначалникът отбеляза важността на теснолинейката за града и района през своето близо 70- годишно съществуване. Безпорно тя има и голям принос за развитието на туризма. Пътуването с нея се е превърнало в атракция за много хора, давайки възможност всеки да се запознае с бита и културата на населението в този район,подчерта в своята реч г-н Коев. И не на последно място работници, ученици и пенсионери разчитат на нея целогодишно. След думите на кмета, гостите също поздравиха по случай празника и изразиха похвала за организацията на събитието. Отец Антон изпълни водосвет за здраве и просперитет.

Като част от тържеството, юбилейният локомотив направи демонстрация. Гражданите имаха възможност да се качат и да усетят какво е да си начело на локомотива и какво е да „караш влака“!

IMG_1902