АПИ несъгласни: Подобни стикери няма никъде в ЕС

Еднодневната винетка направи пробив в парламента. Предложението за въвеждането й е било одобрено от депутатите в регионалната комисия на Народното събрание в един от последните дни преди празниците. Това става ясно от доклад на комисията, публикуван в интернет.

Освен еднодневната винетка, депутатите приеха и въвеждането на тримесечна. Комисията реши още и срока на валидност на стикерите да е календарният период от датата на издаването им.

Предложението за въвеждане на еднодневна и тримесечна винетка е на депутати от РБ и ПФ – Петър Славов, Димитър Байрактаров, Мартин Димитров, Христиан Митев и Вили Лилков.

Те внесоха предложенията си през април. Мотивите им за въвеждане на еднодневна винетка са, че липсата й е дискриминационна спрямо шофьорите на леки автомобили по отношение на тези на товарни, за които има винетка за един ден. Спрямо тях това винетката за един ден ще улесни и преминаващите транзитно коли през страната.

За тридневната винетка реформаторите и патриотите смятат, че е нужна, за да запълни празнината между едномесечната и годишната винетка.

Според вносителите тримесечната винетка ще е полезна за хората, които пътуват по републиканската пътна мрежа с колите си само през летния сезон.

Такъв тип винетен стикер ще е оправдан да се въведе и за българите, които живеят в чужбина и се връщат в страната само за няколко месеца, смятат още депутатите.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ обаче не са съгласни с въвеждането на новите винетки. Според тях подобни стикери няма никъде в ЕС, а и някои от предложенията на депутатите щели да влязат в сила с въвеждането на електронната винетна система, по която се работи.

В крайна сметка регионалната комисия е приела въвеждането на еднодневни и тримесечни винетки с 8 гласа „за“, 0 „против“ и 6 „въздържал се“. Предстои предложението да се разгледа и в пленарната зала, а после и на второ четене отново в комисия и от всички депутати, за да влезе в сила.

dnes.bg