Бабинден във Велинград

 Бабинден във Велинград

Днес Велинград тържественно отбеляза традиционния празник „Бабинден“- Денят на родилната помощ.
В 10:30ч. във фоайето на общинска администрация, кметът на Община Велинград д-р Костадин Коев изказа благодарност към всички гинеколози и акушери и поздрави всички баби и родители, като им пожела: „ Да сте живи и здрави, да бъдат сърцата Ви все така отворени към доброта и с обич и отговорност да се грижите за своите деца и внуци!“.
Последва ритуала „Даване име на дете”, в който участваха баби, млади майки и дечицата, дошли на бял свят през отминалата година. Орисниците поеха в ръцете си всяко едно бабинче като му пожелаваха здраве, късмет и безгижно детство.
На събитието присъстваха председателят на ОбС инж. Бельо Мандраджиев, зам. кметовете г-жа Светла Томова и г-н Сергей Кичиков, общински съветници, зам. председателя на български лекарски съюз г-жа Галинка Павлова.
За настроението на присъстващите се погрижиха мъжка фолклорна група , женски народен хор и оркестър при представителен ансамбъл „Чепино”. Градоначалникът, облечен в народна носия, се качи в колоритна шейна, последвана от прекрасен файтон и поведе шествието на официални гости и граждани към площад „ Николай Гяуров” .
Акцент в програмата бе възстановката на обичая „Поливане” , пресъздадена от Магдалена Белухова и ученици от Професионална гимназия по икономика и туризъм „Алеко Константинов”. Кметът Коев за 11-ти път връчи призовете „Акушер-гинеколог на България и на Велинград за 2016г.” Решението на Български лекарски съюз за тази година е престижната награда да бъде връчена на д-р Георги Ставракев. От Велинград наградени бяха Д-р Венцислав Цеков, д-р Любка Дафова и акушер Светла Семчева. Благодарствено слово от името на майките произнесе Виолета Благова, майката на 4 месечната принцеса Теодора.
В празничния концерт участие взеха Мъжка фолклорна група-Велинград, Ансамбъл за автентичен фолклор „Драгиново”при НЧ„Методий Драгинов-1936г”, Мъжка фолклорна група при НЧ „Васил Левски-1904” и Иван Дяков с дъщеря си Ивана. Граждани и гости се забавляваха, като завихриха голямо, кръшно хоро, поведено от Кмета на Велинград.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *