Бебе без пулс, кожа и кости, бе спасено с вливане на кръв през крачето

 Бебе без пулс, кожа и кости, бе спасено с вливане на кръв през крачето

Бебе без пулс и само кожа и кости бе спасено с вливане на кръв през крачето. Момиченцето на година и три месеца е прието на 7 септември т.г. в детското отделение на смолянската болница с тегло едва 6 кг, хемоглобин несъвместим с живота от 27 и без пулс. Педиатрите веднага търсят животоспасяване.

Шефът на интензивното отделение д-р Ангел Каръшев прилага много рядка манипулация, за да му спаси живота. „Пробива се костта и в костния канал се вкара около 200 мл кръв и около 500- 600 мл физиологичен разтвор, което и спаси детето, но благодарение и на бързата реакция на педиатрите, защото ставаше въпрос за 5-6 минути. За първи път правя подобна манипулация, тъй като е драстична и се прави само, когато няма друг начин.Остава да се диференцира дали това недохранване, което е в най-тежка форма, се дължи на немарливост на родителите или е резултат на заболяване“, каза д-р Каръшев.

След 4 часа борба на медиците за живота му бебето е стабилизирано и хемоглобинът му стига над 100.

„Детето е с много тежка хипотрофия, а е родено 2.750 кг. доносено. Транспортирано е в детска клиника в Пловидв, след консултация с националния здравен консултант“, каза д-р Красимира Съботинова от детското отделение. Педиатрите установяват, че бебето е с анемия от дефицит на фолиева киселина. 25-годишната майка Ася Костова е от Смолян. Бебето Симай е петото дете на ромката.

Тя твърдяла пред лекарите, че го е хранила само на кърма, а причината да е в такова състояние е заболяване, което има още от раждането.Социалните служби са уведомени и са започнали проверка по случая. „До момента не е установено да има недохранване. Близките твърдят, че това се дължи на някакво заболяване, което има от раждането. Майката и детето са в Пловдив и докато не се приберат и няма епикриза от лекарите, ни е трудно да коментираме“, заявиха от „Закрила на детето“ в Смолян.

 

24chasa.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *