Безплатно мобилно приложение ще ни казва къде има задръствания и ремонти по пътищата

 Безплатно мобилно приложение ще ни казва къде има задръствания и ремонти по пътищата

Най-късно през ноември тази година ще бъде стартиран безплатен софтуер, който ще предоставя актуална пътна информация на шофьорите, които ползват GPS навигация, смартфони или други мобилни устройства с операционна система „Андроид““. Това съобщи в предаването „Още от денят“ на БНТ, министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Приложението ще предоставя актуална информация за задръствания, ремонтни дейности, състоянието на пътищата и възможни обходни маршрути. Обмисля се в него да бъде интегрирана и система, която засича пътни произшествия с водачи, ползващи програмата и автоматично подава сигнал на тел.112.

Паралелно с това, министерството купува и първите 20 умни електронни пътни знака, които ще показват дали при следващия тунел няма увеличен трафик, задръстване, с каква скорост да се движим и колко ще ни отнеме до следващото населено място, съобщи още министър Павлова. За територията на цялата страна  ще са необходими над 2000 такива знака, добави тя.

Предвижда се промяна в системата за заплащане на пътните такси, но тя не засяга леките автомобили, заяви още министър Павлова. Превозните средства над 3,5 тона ще заплащат такса за изминати километри, като сумата ще се изчислява според тонажа им. Промяната при винетките за леките автомобили е единствено, че те няма да са хартиени, а електронни – от вида на т.нар. телепас.

От днес се възобновяват ремонтните работи при 77 км и 90 км. на магистрала „Тракия“, припомни министър Павлова.  Най-дългата от ремонтираните отсечки е 4 км. като трафикът ще бъде прехвърлян шахматно от едното в другото платно, за да не се затварят целите участъци. „Движението в тези отсечки ще бъде затруднено, за което предварително се извинявам на шофьорите. Нека те бъдат толерантни и да предвидят повече време за пътуването“, апелира министър Павлова. Предстои да бъде ремонтиран и участъкът между 74 и 80 км от магистралата посока София-Пловдив. До края на октомври трябва да бъде завършен виадуктът при 67 км от АМ „Тракия“.

Продължава и започналият на 1 септември превантивен ремонт на участъци от АМ „Хемус“ на територията на областите Шумен и Варна. На територията на област Шумен ще се ремонтират около 18 км, а на територията на Варна – близо 12 км. Министър Павлова обяви, че там не се очакват задръствания, тъй като трафикът не е толкова интензивен. Движението отново ще се осъществява двупосочно в едното платно, докато трае ремонтът на отсечките.

Първият участък, който се ремонтира, е дясното платно на магистралата – от пътен възел „Капсичан“. Паралелно се довършват и работите по виадуктите „Бебреш“ и „Елешница“ и на съоръженията между тунелите „Ечемишка“ и „Топли дол“. „За шофьорите, които не искат да чакат по магистралата, има осигурени 3 обходни маршрута“, съобщи министър Павлова. Информация и карта на строителните дейности и обходните пътища, може да бъде намерена на сайта на Агенция „Пътна инфраструктура“.

 

manager.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *