Безстопанствените коне във Велинград ще се отнемат в полза на държавата

 Безстопанствените коне във Велинград ще се отнемат в полза на държавата

По повод зачестилите оплаквания от жителите на Велинград, на безконтролно скитащите коне в града, се проведе работна среща между кмета на община Велинград д-р Костадин Коев, зам.-кмета Атанас Палигоров, началника на РУ-Полиция Велинград Йовчо Йовчев, инспектор Иван Казаков и д-р Александър Семерджиев-официален ветеринарен лекар в отдел ЗЖ към ОДБХ.

Представителите на общината,полицията и ветеринарно- медицинските власти, се взеха следните кардинални законови решения за справяне с безстопанствените коне.

При установяване на  всяко едно нарушение по чл. 139, ал. 1, т. 1, 2 и т. 4 – 9 от закона за ветеринарно-медицинските дейности. Официалните ветеринарни лекари трябва да уведомят незабавно писмено директора на съответната ОДБХ, който издава разпореждане  за отнемане на животните в полза на държавата или умъртвяването им на място. Според закона за ветеринарномедицинските дейности животните без надзор и задължителната идентификация – чипове, с които да се установи здравния им статус и към кой животновъден обект са регистрирани се отнемат.

С цел недопускането на нерегламентираното придвижване на животни и предотвратяване на разпространяването на заразни болести, както и съгласно действащото законодателство в областта на ветеринарната медицина, конете  ще се умъртвяват  по хуманен начин.

Прилагането на закона от всички отговорни институции-община, полиция и ветеринарномедицински служби, ще е гаранция подобни явления да бъдат преустановени.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *