Без грамотни кадри сме изгубени!

 Без грамотни кадри сме изгубени!
Без грамотни и подготвени кадри за икономиката на 21 век сме изгубени, прозря министърът на образованието и науката Меглена Кунева по време на кръгла маса на тема „Образованието като фактор за националната сигурност“.

Тя посочи няколко проблема пред образованието – отпадането на децата от училище и демографския срив. „С втория проблем можем по-бавно да се преборим, но с отпадането на децата от училище можем да започнем и да виждаме промяна веднага“, обясни тя.

„Има още един проблем – къде са родителите“, попита Кунева. По думите й, когато родителите са ангажирани по цял ден, за да могат да поддържат семейството, когато работят извън България, това променя картината.

„Според статистиката 20% от първокласниците са от ромски произход, седмокласниците от ромски произход са вече 7%, а в 12 клас вече са 1%. Това е стряскащо, защото се пропуска възможността да тръгнат по друг начин в живота. По този начин ги „абонираме“ за социални помощи или за много тежки личностни проблеми“, уточни Кунева, цитирана от „Фокус“.

„Професионалното и дуалното обучение са посоки, с които ще противодействаме на тази тенденция“, посочи тя. „Град по град, село по село, училище по училище, дете по дете трябва да се видят какви са възможностите“, каза още образователният министър.

Амбицията на Кунева е в сърцевината на нейния мандат да бъде поставен учителят. „Няма как, който и да е закон, свързан с образованието, или който и да е стандарт, да заживее без учителя“, отсече тя.

По думите й ако искаме пълноценно образование, трябва да дадем самочувствие и средства в ръцете на българския учител.

„Трябва да имаме много силна чуваемост към нуждите на учителите. Учителите, които са интелигентни и просветени хора, не искат невъзможни неща“, коментира образователният министър.

„Имаме голямо предизвикателство и голяма възможност, това е влизането от 1 август на новия Закон за предучилищно и училищно образование. С предучилищното образование, което вече става част от закона, даваме възможност за приобщаване на деца от различни етноси. Факт е, че това е проблем на образователната ни система“, посочи министърът.

„Днес следобед на страницата на министерството ще бъдат качени за обсъждане няколко образователни стандарти. Два, които вече са минали обсъждане, ще подпиша. Броят на приетите държавни стандарти расте“, обеща Кунева.

По отношение на новите учебни програми тя обясни, че те ще са ориентирани към променено съотношение между нови и стари знания.

„Искаме да засилим часовете и знанията по природни науки. Изводите, които направихме след матурите, е, че учениците имат проблем с разбирането на материала и с практическото приложение на знанието“, обясни Кунева.

Тя каза, че по националните програми са предвидени средства за стимулиране и на учителите, които подготвят талантливи деца.

„Не на последно място е важен и духовният компонент, който определя морала и ценностите на гражданите. След семейството образователната система е най-важният фактор за формиране на националните ценности“, подчерта Меглуна Кунева.

dnes.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *