Белият дроб „обича” Сандански и Велинград

 Белият дроб „обича” Сандански и Велинград
Георги“ доц. Владимир Ходжев.

„Няма как да ходим с маски по улиците, за да профилактираме последствията от мръсния въздух. Но има някои неща, върху които човек може персонално да поработи”, споделя доц. Владимир Ходжев.

Проветрявайте

Затворените прозорци може и да държат мръсотиите навън, но всъщност създават много по-сериозен проблем за белите дробове. Издишаният от обитателите на дома въглероден двуокис на повече от ден, в комбинация с трупащия се домашен прах, са далеч по-рискови за здравето от замърсения въздух навън. Подобна среда създава сериозни предпоставки за развитие на алергии и астматични пристъпи при хората с белодробни пролеми.

„Проветряването е важно, а за да сме сигурни, че няма да напълним дома си с фини прахови частици, е достатъчно да отваряме не прозореца към главната улица, където има повече движение, а този към по-тихата улича или задния двор”, съветва доц. Ходжев.

Излезте от града

Особено в горещините, когато не полъхва вятър, не ви трябва да сте в големия град, защото тогава концентрацията на фини прахови частици се увеличава. Докато сте в клопката на смога, ще поглъщате всички газове и мръсотии, изпускани от автомобилите, предприятията, строителните обекти и дори вентилационните системи на ресторантите за бързо хранене.

„Спасението е извън града. Дали ще е на море, дали ще е на планина, важно е хората да дишат чист въздух възможно най-често”, категоричен е специалистът-пулмолог.

Отдавна е известно, че най-подходящите дестинации за хората с астма и ХОББ са градове като Сандански и Велинград – не само заради зеленината, но и заради подходящата надморска височина. Пациентите с дихателна недостатъчност е добре да избягват високите планини, защото с повишаването на надморската височина въздухът се разрежда. А недостатъчният приток на кислород е проблем за хората с нарушена газообмяна.

Качете се на колело

Всеки, който се придвижва на две, вместо на четири гуми, осигурява по-чист въздух не само за себе си, но и за всички останали. Изградените в много градове на страната велоалеи осигуряват чудесна възможност не само за спорт, но и за по-добра грижа към природата.

„Един от основните замърсители на въздуха в момента са автомобилите. У нас се вкарват предимно стари коли, а българите имат и навика да им свалят катализаторите, за да пестят гориво и да увеличат мощността на двигателя. Само че това води до допълнителни замърсявания”, обясни доц. Ходжев.

Колкото по-малки са фините прахови частици, толкова по-дълбоко проникват в белите дробове, превръщайки се в основните виновници за почти всички дихателни смущения, както и за рака на белия дроб. Те са истински дразнител и изчерпват защитните сили на организма, като се предполага, че могат да влияят негативно и на сърдечно-съдовите заболявания.


Внимание, цигари!

„Ако човек реши да запали цигара в затворено помещение, в което има други хора, винаги трябва да има едно на ум – дали сред тях няма човек с бронхиална астма или ХОББ. Това е въпрос на лична отговорност към чуждото здраве”, убеден е доц. Ходжев.

Тютюневият дим на закрито също е пълен с фини частици, които дразнят белия дроб, особено при хора с дихателни проблеми. Обикновено цигарите им причиняват мъчителна кашлица, а не рядко могат да провокират и астматичен пристъп. Друг въпрос е, че пушейки на закрито, любителите на цигарите поглъщат не само тютюна, но и всички останали вредни вещества, които иначе издишат след всяко „дръпване”.

Не горете мокри дървета

Малко известен факт е, че мокрите дърва за огрев са много по-голям източник на замърсявания във въздуха, отколкото сухите, твърди пулмологът доц. Ходжев. Колкото по-рядко се налага да се палят дървета или въглища, толкова по-малко фини прахови частици ще летят около нас, уверява той.

„Най-големият замърсител са печките с твърдо гориво, които масово се ползват през зимата. Вярно е, че те не могат да изчезнат с магическа пръчица, но държавата би могла да вземе някакви мерки по въпроса. Например, да въведе стандарти за производството на тези печки и да не стимулира употребата им, като раздава енергийни помощи за бедни под формата на дърва и въглища”, предлага експертът.

Добрата новина е, че през лятото въпросните печки не се ползват и въздухът в градовете става една идея по-чист.

Нужни са комплексни мерки

Чистотата на въздуха, който дишаме, е обща отговорност, която трябва да се поеме не само от обществото и хората персонално, но също от държавата и общините. Мерките включват както строги критерии за ограничаване на вредните емисии от индустрията и автомобилите, така и създаване на природосъобразна социална среда. Това включва изграждането на повече велоалеи, организирането на екологичен градски транспорт, редовно почистване и измиване на улиците, и редица други.

„Данните в страната през последните години показват, че по отношение чистотата на въздуха има леко подобрение. Но все още България не стои добре на фона на останалите страни в Европейския съюз. Имаме дълъг път да извървим”, коментира пулмологът.

Друг проблем е, че у нас не се събират данни за заболеваемостта от белодробни заболявания и няма точни данни колко хора страдат от астма или ХОББ. Но както в световен мащаб, така и в България, броят им непрекъснато се увеличава. Затова грижата към въздуха е не по-малко важна от осигуряването на адекватно лечение, категорични са експертите.

clinica.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *