БИБЛИОТЕКАТА ПРИ ЧИТАЛИЩЕ БУДИЛНИК – РАКИТОВО ОТВОРИ ВРАТИ ЗА МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ „АНГЕЛ УЗУНОВ” ПРЕДИ 24 МАЙ 2019 ГОДИНА

 БИБЛИОТЕКАТА ПРИ ЧИТАЛИЩЕ БУДИЛНИК – РАКИТОВО ОТВОРИ ВРАТИ ЗА МОМЧЕТАТА ОТ ВУИ „АНГЕЛ УЗУНОВ” ПРЕДИ 24 МАЙ 2019 ГОДИНА

Библиотеката едва ли е най-интересното място за децата в малкия град. Като чуят думичката „библиотека” повечето хора си представят огромни прашни лавици, пълни с дебели книги, ухаещи на плесен. Поне така изглеждат във филмите за Индиана Джоунс.

Единственото предизвикателство на такова място е възможността да се разкрие някоя отдавна забравена тайна или да се намери карта за съкровище.

Идеята да се посети библиотеката в Ракитово на 23 май 2019 г. е на библиотекарката Анна Кантарева – Митева. Тя е подготвила хартиена презентация за книгата, която иска да си говори с малкия читател. Книгата е готова да разкрие своя свят на детето, но иска да му каже как да се отнася с нея: да не мачка прочетените страници; да не прегъва страничката, до която е стигнало, а да ползва разделител; да не изрязва картинки и да не драска по нея. Посетителите на библиотеката са момчетата от ВУИ – Ракитово, участващи в рецитала за 24 май – Празник на българската просвета и култура и на славянската писменост. Те влизат плахо в приемната на библиотеката. Става им интересно, защото освен книги има и компютри. Библиотекарката очаква да се застояват най-вече при детските книги, но те обръщат внимание повече на справочниците и енциклопедиите. Николай Смаилов – VІІІ клас, пита дали може да си купи книжка. Г-жа Митева обяснява, че тук книгите не се продават. Ако някоя книжка му е харесала, може да я вземе за прочит, като преди това стане читател на библиотеката. Николай веднага изявява желание да стане читател, защото си е харесал книжка за фокуси, а търси и книжка за създателите на азбуката. Димитър Илиев – VІІ клас си е харесал книжка в областта на историята. Георги Йорданов – ІХ клас иска да вземе книга за бокса. Николай, Димитър и Георги стават читатели на библиотеката и получават първите книжки за четене в училището. Гюлдуван Николов – ІХ клас, Дамян Дончев – VІІ клас, Асен Мехмедалиев – VІ клас, Симеон Шомев – Х клас, Ерджан Йосифов – Х клас, веднага са привлечени от компютрите и възможността да влезнат в глобалната мрежа.

От участниците в рецитала отсъства само Александър Митев – VІІ клас, поради ангажимент в училището. Да чуят стиховете са се събрали няколко читалищни дейци, между които секретаря на Образцово народно читалище „Будилник 1898” – Ракитово г-жа Мария Гергененова и музикалния организатор г-н Стоян Арабов. На практика това е генералната репетиция на момчетата. Г-жа Гергененова и г-н Арабов дават ценни съвети за правилното и точно произнасяне на думите от стиховете и темпото при рецитирането, за да се получи максимален ефект върху публиката. Момчетата питат за микрофоните и г-н Арабов обяснява как да застанат, обещава съдействие при подреждането.

Тържеството за 24 май пред сградата на читалището събира много публика. Облечени в униформите на ВУИ – Ракитово, момчетата очакват своя ред. Повечето видимо имат сценична треска. Усмихват се притеснено, казват си един на друг думичките, подсещат се на какво да обърнат внимание. Публиката от Ракитово ги харесва и ги аплодира още при излизането на сцената. Деветте участника в рецитала и този път се представят на ниво и оправдават очакванията. Емоционалното изпълнение на стихове от български автори повдига настроението както на участниците, така и на зрителите. Сякаш във въздуха се носи усещането на всички за съпреживяване на най-българския празник – празникът на книгата, празникът на духа.

Автор – Свилен Топчиев, учител

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *