Българският мениджър на Viber – история за светлината в тунела

 Българският мениджър на Viber – история за светлината в тунела

Решението за уравнението е в самите нас, сигурен е Атанас Райков.
От стажант в един от телекомите до мениджър във Viber. Това е историята на българина Атанас Райков. Едва 30-годишен той вече отговаря за подразделенията в Централна и Източна Европа на едно от водещите приложения за чат съобщения с над 600 млн. уникални потребители в 193 държави по света.
Последователна подготовка, склонности към поемане на добре премерени рискове и всичко това, подчинено на визия къде трябва да стигнат нещата.Така Атанас Райков описва комбинацията от качества, които са наклонили везните в негова полза, за да му бъде поверена позицията на генерален мениджър във Viber – позиция, която досега не е съществувала. Създадена е от компанията заради него, след като откриват портфолиото му в една от социалните бизнес мрежи.
„Имах едно много сериозно интервю, което беше повече от 3 часа и половина с топ мениджмънта на компанията. Бяха ми задавани най-различни въпроси, обсъждахме стратегията на фирмата. След този разговор имах задание, в което трябваше да доразвия още по-детайлно тези идеи, да ги изпратя за преглед и впоследствие всъщност получих положителния отговор“, казва Райков пред телевизия Bulgaria ON AIR.
Развитието му като бъдещ мениджър започва още в училище. Още в десети клас в националната финансово-стопанска гимназия в София става мениджър в учебно-тренировъчна фирма за компютърна техника. Натрупал мениджърски опит, Атанас постъпва като стажант в един от българските мобилни оператори. След десет успешни години на развитие в телекома стига до авантюристичното решение…
„Реших да пътувам по света. Имах вече яснота какви възможности ме очакват в България, но исках да видя какво друго се предлага по света. Отидох в големи технологични центрове като Лондон, Ню Йорк, Лос Анджелис, Сан Франциско и Силиконовата долина. Някъде по този път Viber се свързаха с мен. Те бяха разбрали, че не съм обвързан с никоя компания, че съм свободен агент. Всъщност те ме попитаха дали имам интерес, тъй като те планират в рамките на тази година да създадат офис, който да се грижи за този важен за тях регион“, разказва Райков.
Офисът на компанията в София все още се изгражда. Атанас ще ръководи екип от 4-5 души. Казва, че технологичната индустрия показва, че има светлина в тунела за България. В контраст с надвисналата над страната ни мрачна картина на масова младежка имиграция…Атанас казва, че желанието му е да се развива именно тук – в родината си. А обяснението му е емоционално.
„В момента отговарям за 13 държави и пътувам доста. Но всеки път, когато самолетът се снижава над София и видя планината, ми става доста мило.“
Оптимизмът на Атанас наистина е заразителен. Убеждава ни, че решението за уравнението е в самите нас, стига всеки да се погрижи със своя принос за това, а неговата история ни убеждава в това.

dnes.bg

velingradnews

Свързана публикации