Варвара се вдигна на протест и блокира пътя Пазарджик – Велинград

 Варвара се вдигна на протест и блокира пътя Пазарджик – Велинград

Пълна ревизия на всички обществени поръчки, реализирани по времe на мандата на кмета на община Септември Марин Рачев, поискаха днес жители на с. Варвара и други населени места в региона. Над 100 души излязоха на спонтанен протест, като пресичаха на групи пешеходните пътеки в село Варвара на пътя Пазарджик – Велинград и така блокираха движението. Протестът продължи около половин час и доведе до образуване на няколкокилометрови опашки от автомобили и камиони по пътя.

„Искаме пълна проверка на всички обществени поръчки на кмета Марин Рачев от Сметната палата и Агенция „Държавна финансова инспекция”. Искаме проверка и на всички финансови средства, които са разходвани без обществени поръчки по различни договори. Настояваме да знаем на какъв принцип се разпределят финансите между населените места в общината, защо някои получават повече, други – по-малко, а някои – никакви пари. Питаме как стават назначенията и уволненията в общината”, обяви исканията на протестиращите Николай Баташки, член на Инициативния комитет „Да спасим Община Септември”.

Кметът на с. Варвара Николай Николов, който също застана зад исканията на Инициативния комитет, каза, че протестите ще продължат неопределено време, ще бъде направена подписка с исканията на хората и в случай, че не бъдат удовлетворени, село Варвара ще поиска административно отделяне от Община Септември.

Снощи във Варвара се състоя общоселско събрание, то се превърна в тотална говорилня, без изслушване и зачитане на чуждо мнение. Събранието бе свикано от кмета на Варвара Николай Николов – Чико в клуба на пенсионера в центъра на септемврийското село.

Освен местни жители, на сбирката присъстваха общинските съветници от Септември Георги Йовчев – финансист и Асен Гаджев, както и Директорът по строителството в Общината инж. Явор Митев. Тук бяха още собственикът на минералните бани и хотел „Аква Варвара” Николай Проданов и неговият адвокат Николай Баташки.

Изненадващо добрият тон беше спазен само в рамките на първите 30 минути от събранието, когато се изказа кметът на Варвара Николай Николов. Той изрази пунктоално своите претенции към общинският кмет Марин Рачев. Те се изразяваха в следното:
За спорта:
„2500 лв. сме получили субсидия за ФК Балкан(Варвара), откакто аз съм кмет. Пращаха ни косачка, но от известно време и от нея ни лишиха. На пълен автопилот сме и се оправяме, както можем”, заяви Чико.
Чистотата:
„Недостигат кошове за смет. При мен има 128 молби за кошове, беше ни казано преди изборите, че ще има за всички, но реалността е друга”, оплака се варварския кмет.
Детската градина:
„Уволниха учителката Ангелина Миткова – преподавател с дългогодишен опит, отличен педагог. Мотивът е – мъжът й обикалял с кмета на Варвара, а синът й харесвал страницата на комплекс „Аква Варвара” във фейсбук. Всичко това става 4-5 месеца преди пенсия”, твърди Николов.
Продажби:
„Готвят се продажби на следните имоти – „Червената сграда” до гарата; „Белият дом”, където е на Бранко магазина; два имота на „Църния вир”, които ще стават промишлена зона и някои по-дребни край гарата. И още – 3 имота до варварски минерални бани и два до пътя. Апела ми е да се продадат на нормални пазарни цени, а не с нагласени конкурси. Пазарната цена на „Червената сграда” е не 15 000 лева, а много повече – има желаещи да платят за тяхното придобиване по 50-60, 80 000 лева. И нека част от парите да остават във Варвара”, призова кмета.
Детската площадка:
„Кога ще се завърши? Стои на бетон. Само при нас не е завършена…”
„Искаме екопътека от гарата през кръста и нагоре. Не знам дали ще ни се обърне внимание на това предложение”, заяви Чико.
Данъците:
„Най-много данъци след Септември и Ветрен събираме ние. Бюджета на селото обаче за първата година беше 87 000 лева, а за тази беше намален на 64 000 лева. Почти нищо от парите, които събираме ние не се връщат във Варвара.
Села като Ветрен дол, Карабунар и Виноградец, които са далеч по-малки от нас и с много по-малка лепта за общинската хазна имат същия бюджет.”
Друга тема, която повдигна кметът на Варвара беше за топлата минерална вода.
„Има желание от Общината с водопровод водата да се закара в Септември за да се захранят детски градини и училища и частни къщи. Това не знам как ще се реализира.
Говори се също така за изграждане на минерален плаж и за отопление на детски градини и училището във Ветрен дол. Не се говори обаче нищо за Варвара, а водата извира тук и минава от тук.
Ние трябва да сме най-простото село и най-загубените да допуснем тази вода да се вземе от тук и да замине на друго място. Освен това не може в Сандански 37 стотинки да струва минералната вода, а тук 3,60 лева.
Решението на Общински съвет за цената беше оспорено с жалба от Николай Проданов и Йордан Даскалов. Последния си е оттеглил жалбата, предполагам, че има споразумение с кмета да го направи за сметка на купуване на имота от 3 дк. срещу доктора – за сумата от 1 500 лева”, предположи Чико.
„Друго. За кръст във Ветрен дол гласуваха 42 000 лв. на Общински съвет. Нямам нищо против това село, но такива неща се правят с дарения, а не с общински пари”, завърши дългата си тирада Чико.
По всички тези повдигнати теми се опитаха да отговорят и да се изкажат представителите на Общината и Общински съвет – Септември. Вместо това обаче на тях такава възможност не им беше дадена.
Общинският съветник и финансист Георги Йовчев и строителният директор инж. Явор Митев срещнаха меко казано враждебно отношение и открита конфронтация от страна на част от присъстващите, които ги апострофираха, заглушаваха и прекусваха, надвиквайки ги.
По този начин двамата не успяха да изложат мотивите си и да оборят обвиненията на кмета Николай Николов.
Поради тази причина по-късно наш екип им даде възможност да отговорят на варварския кмет чрез трибуната на Локомотив – Септември:

Относно спорта

Георги Йовчев: „Общината е в изключително тежко финансово състояние. Знаете, че сме в процес на оздравяване. За да може тези дългове да не се прехвърлят от мандат на мандат, предприехме мерки за редуциране на разходите. Това не значи, че не подкрепяме спорта – точно обраното. Там, където можем, дори с лични средства подпомагаме спортни мероприятия. Добре е да се знае, че футболът е популярен, но и скъп спорт и затова обикновено издръжката на клубовете става със спонсори. Помагаме, но не можем да издържаме отборите.
Относно косачката…. Ако един кмет не може да подсигури дори това, за какво е на този пост?”

Чистотата

Георги Йовчев: „Всички кметове преди провеждане на обществената поръчка за чистотата бяха при общинския такъв за да заявят потребностите си по места относно броя на кошовете и бобърите. Не може постфактум да променяме тази бройка, след като поръчката вече е минала. Не твърдим, че кошовете са в перфектно състояние, но действителността е такава, че пластмасовите кошове се палят постоянно на определени места във Варвара и Септември. Умишлено от „доброжелатели”. За това има и един куп жалби в полицията за установяване на извършителите.”

Относно детската градина

Инж. Явор Митев: „Всяка една Детска градина има директор. Кмета не уволнява и не назначава персонала в тези заведения. Директорът преценява доколко съответния учител е квалифициран и дали може да изпълнява в пълен обем функционалните си задължения”.

Относно продажбата на имоти:

Георги Йовчев: „Може би кметът на Варвара се бърка с предишни мандати, когато апетитните имоти са продавани с конкурси. Пример за това са и актуалните сега варварски минерални бани. В сегашния мандат решенията на Общинския съвет са публични и може да се установи, че всичко минава през публичен търг с наддаване при открита процедура за цената. В момента има обявени два имота за продан.
Единия, за който Чико казва, че ще се търгува на 1500 лева цена ще бъде продаден с публичен търг. За него Общинския съвет е определил минимална цена начална цена от 5010 лева(за 2,6 декара). Това може да се види и на сайта на Общината. Има обаче е едно голямо НО. Въпросният имот заедно с този на Данчо Даскалов няма да се продава от Общината, а от ЧСИ, защото е възбранен от приятеля на кмета на Варвара Пешо Грозданов, на който въпреки, че само за тази година му платихме 880 000 лева за сметопочистване, което всички знаехме как се вършеше в предходния мандат. Сега пак запорира сметките пък за неустойки, за които се е договарял с бившите кметове.
Точно Грозданов е казал, че иска да закупи въпросните два имота на занижена цена, използвайки позицията си на взискател.
По темата за имотите има и друг интересен нюанс – дължимите суми към Грозданов са не от неизплатени задължения към него, а по подписаните неустойки от бившите кметове за забавени плащания(освен лихви и главница).”

Относно детската площадка

Инж. Явор Митев: „Николай Николов кмет на Варвара ли е та не знае, че е завършена преди 1 месец. Не само, че е изградена докрай, но вече и се ползва от децата преди месец.”

Относно екопътеката:

Инж. Явор Митев: „И ние искаме Общината да е малка Швейцария, но това става с приходи и развитие на природни ресурси, а не само с желание.
За да се реализират подобни идеи трябва да има и повече приходи. Именно заради това искаме да развием всеки един природен ресурс като по този начин извличаме максимална полза за населението.”

Относно данъците:

Георги Йовчев „Очевидно Николай Николов проявява некомпетентност. А от къде според него се плаща уличното осветление в селото, заплати на непедагогически персонал в детската градина, сметките за ток, вода, дофинансирането за хранителните продукти, сметоизвозването и сметосъбирането, снегопочистването…
Варвара генерират малко над 60 000 лева приходи от данъци и такси, а обратно през общинския бюджет им се връщат над 80 000 лева в годишен план.
На всяко едно село бюджета се формира спрямо обосновката за разходите, която дава конкретния кмет”

Топлата вода

Инж. Явор Митев: „Кмета на Ветрен дол не е спрял да комуникира с администрацията в Септември при изготвяне на проекта, визиран от варварския кмет. Николов колко пъти дойде да съдейства в Общината по тази тема. Защо се сърди на кмета на Ветрен дол, че е заинтересован, знае какво иска и търси начини да го постига.
Относно Септември водата не се иска за частни къщи, както твърди Чико. Искаме във Варвара, Ветрен дол и Септември да развиваме този тип туризъм – с къщи за гости, а от таксата за водопренос парите обратно да се връщат във Варвара и Ветрен дол.
Искаме водата, която се излива в момента в реката и тази, която се пилее заради амортизираните тръби да я ползваме като ресурс. Нямаме намерение да взимаме от ползвателите. И защо трябва да си прост и загубен за да търсиш реализация? Защо да не се изкарват допълнителни приходи от водата. Ето тогава ще има пари за екопътеки, спорт и така нататък.
В Сандански, ако я продават на 37 стотинки, колкото не струва и чешмяната си е техен избор. Ние смятаме този природен ресурс за ценен.”

Относно евентуална договорка с Йордан Даскалов

Георги Йовчев: „Както по-горе обяснихме несериозно е да се говори за договорки. Вижда се, че цената е не 1500 лв. а 5000 лева и продажбата ще стане с търг. Там може да се яви всеки.”

Относно кръста

Инж. Яор Митев: „Кмета на Ветрен дол ясно изразява позицията си и търси начини за повече приходи в селото. Логично е да има и искания и да бъде подкрепян. От Николов чуваме само какво трябва, но не прави нищо за да има повече приходи за капиталови разходи.”

Относно х-л „Аква Варвара” и неговото спиране

Инж. Явор Митев: „Самият собственик Николай Проданов си призна, че тръбата захранваща хотела е нерегламентирана.
Това става ясно от входираите в момента искания за узаконяване на въпросната тръба. А дали хотела е останал без минерална вода може да се спори.

pzdnes.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *