Велинградски художник нарисува Симеон Втори

 Велинградски художник нарисува Симеон Втори

Официален портрет по повод своя 80-и рожден ден получи като подарък Н.В.Цар Симеон II. Портретът е масло и представя царя в цял ръст, облечен с официална гвардейска униформа. На гърдите му са изобразени огърлието на ордена „Св.Св. Кирил и Методий”, звездата и кръста за храброст. Симеон държи в ръката си Борисовата сабя, а в левия ъгъл на картината е изрисуван и неговият герб.

„Това по всички правила е официален портрет, такива са имали дядото на Симеон Сакскобургготски, Фердинанд, и баща му Цар Борис ІІІ. За мен бе огромна чест да рисувам този човек”, сподели специално за “Знаме” авторът – известният български художник Васил Горанов. Портретът вече е в двореца Врана, а вчера имах честта и лично да се срещна и разговарям с Негово величество. За мен беше важно да чуя оценката му за това, което съм сътворил. Радвам се, че портретът му хареса. Сподели, че е изумен от прецизността на някои от детайлите в картината. Лично аз пък съм впечатлен и с голям респект към личността му. За мен това е един изключителен човек. Сигурен съм, че публикуването на портрета ще предизвика редица коментари и съждения, но това е историята, и моята задача е да я пресъздам такава, каквато е била”, каза още Горанов.

По време на работата по портрета, продължила близо 2 месеца, Васил Горанов е работил с консултанта Александър Въчков, който е специалист по военни униформи, ордени и въоръжение.

zname.info

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *