Велинград може да се топли с геотермална енергия

 Велинград може да се топли с геотермална енергия

Cupped Hands Under Shower

Геотермалното отопление в общините с минерални води може да бъде използвано като мярка за намаляване на замърсяването на въздуха от битовото отопление. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов днес във Велинград на среща с кмета Костадин Коев, представители на туристическия бранш и граждани.

„Проект със захранване на общински сгради и частни домакинства може да попадне в обхвата на Оперативна програма „Околна среда ‎2014-2020“ (ОПОС) и да получи финансиране“, увери министърът.

Проектът може да се разработи като пилотен и да послужи за пример на други общини с минерални извори. За да бъде финансиран по ОПОС, проектът трябва да е в един район или квартал, за да може да се направят измервания преди и след реализацията и да се покаже ефектът от инвестицията, поясни той. „Ако докажем, че след реализацията на проекта намалява нивото на фини прахови частици от битовите отоплителни уреди, ще бъдем убедителни, че инвестицията на европейски средства има екологичен ефект“, категоричен е Нено Димов.

Според него това е добър старт и ще бъде първа стъпка за общините, които имат възможност да използват ресурса си от минерални извори. Министърът подчерта, че това е пример за търсене на мерки на ниво кмет и общински съвет и насърчи местните власти да търсят такива начини за подобряване качеството на атмосферния въздух.

Във връзка с проекта за добив на волфрам на територията на общината Нено Димов увери, че министерството и РИОСВ – Пазарджик ще продължат да отстояват интересите на гражданите и закона, който ги пази. Той информира гражданите за решението на РИОСВ – Пазарджик да отхвърли ОВОС на проекта за добив на волфрам и увери, че в него са спазени всички законови процедури.

На въпрос за финансиране на изграждането на пречиствателна станция за отпадъчни води в района министърът отговори, че не са изпълнени критериите за обединяване на ВиК дружества в Пазарджишка област и затова няма да може проектът да се финансира по ОПОС. Ще се търсят възможности за финансиране от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС) за общините с 2000 до 10 000 еквивалент жители, които не в момента не попадат в обхвата на финансиране по европейски програми.

trud.bg

velingradnews

Свързана публикации

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *