Велинград става „умен град“

 Велинград става „умен град“

Общинското ръководство на Велинград заяви желанието си курортът да се превърне в един от първите „умни градове“. В стратегически период в него да бъде изградена Ай Ти система, която да подпомага контролните функции на една община, да следи показатели във въздуха и водата и не на последно място – да осигури цялостно видеонаблюдение.

Общините като органи на местно самоуправление трябва да се самосезират, а общността на дадена територия трябва да създаде своя система за управление на сигурността. В това е убеден консултантът инж. Валентин Маламов. Според него от изключителна важност е изграждането на Ай Ти инфраструктура, която чрез сензори и записващи устройства да създава възможността да се документират контролните функции на общината.

В информационната епоха е повече от наложително постигането на сигурност на всички нива. В необходимостта от такава система е убеден и кметът на Велинград Костадин Коев. Администрацията в курорта вече е поръчала изготвянето на подробен анализ за изграждането на тази съвременна система. Анализът ще бъде готов в рамките на 4 месеца. На база на документа ще бъдат съставени и 5 инвестиционни проекта.

Експертът допълни, че за изграждането на системата ще се търси европейско финансиране. Маламов подчерта, че става въпрос за стратегически информационна система за период от повече от 20 години. Тя в реално време ще отчита показатели на градската среда като чистота на въздуха и водата, ниво на шума и още много други.

Системата ще осигурява и информация за градското сметище и ще подпомогне решаването на един много сериозен проблем, а именно кой и къде изхвърля отпадъци.

И експертът, и общинското ръководство са единодушни, че за постигането на всичко това е нужно време. Време за намиране на инвестиции, за изграждане и не на последно място за осъзнаване от обществото.

Кметът Коев обаче е категоричен, че крачка в тази посока трябва да бъде направена.

На първо време във Велинград трябва да бъде изградено видеонаблюдение, което да подпомогне осигуряването на сигурността на гражданите и гостите на СПА столицата. Той обеща в рамките на неговия мандат такова да бъде изградено.

telekabeltv.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *