Вижте кой хвана кръста в Ракитово, Дорково и Костандово

 Вижте кой хвана кръста в Ракитово, Дорково и Костандово

20-годишният Тодор Мечев за втора поредна година извади християнския кръст, който отец Стоил хвърли в шадравана в град Ракитово. Церемонията събра десетки ракитовци на Богоявление, дошли да видят ритуала. Повече от час двайсетината младежи от с.Дорково търсиха християнския символ в ледените води на река Мътница и щастието се усмихна на Борис Качаков, който за четвърти път хваща божието разпятие.

 

 

 

 

 

 

Дорковските младежи добре бяха подгрели за Йордановден, облечени в народни носии и под съпровод на 3-ма гайди и един тъпан изиграха мъжко хоро в студените води на реката, преди отец Александър от църквата „ Свети Илия“ да хвърли кръста във водата след отслужената от него литургия. С премръзнали пръсти младите мъже бъркаха по дъното на реката, за да търсят кръста и едва след повече от час той бе изваден от Борис Качаков.

Тържественият ритуал на моста в Дорково събра стотици жители и гости, сред които бяха и кметът на община Ракитово Костадин Холянов, зам.-кметът Цанко Молов и кметът на с.Дорково Николай Ковачев. Те уважиха и празника в град Костандово заедно с кмета на родопското градче Валентин Вигнев.

Късметлията, извадил кръста от водите на река Мътница в Костандово, е 25-годишният Костадин Кадинов, който с още 12 смелчаци нагази в ледените води на реката да търсят кръста, след като отец Георги от местната църква „ Св.св.Константин и Елена“ го хвърли в реката.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Източник: pzdnes.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *