Вируси и шарка ни атакуват през пролетта

 Вируси и шарка ни атакуват през пролетта
Те са свързани с периода на занижен имунитет на организма.

Вируси със суха кашлица и висока температура атакуват българите с първите пролетни дни. Те са свързани с периода на занижен имунитет на организма ни през пролетта, обяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

„Тези вируси ще си отидат, но по-нататък пак ще дойдат други- ентеровирусите,които също са с гърлобол. Но, тази година можем да кажем,че Господ ни спаси от грипа. Имаме три пъти по-малко случаи на грип и два пъти по-малко усложнения от него. Май и съветите, дето ние ги давахме по телевизията помогнаха. Както и навременните ваканции, давани на децата.Също и почивките, които се паднаха около 3 март“, обясни професорът пред Нова тв.

Той допълни,че от началото на тази година случаите на варицела са 2000 повече в сравнение с миналата година, а тези на скарлатина са 300-400 пъти повече.

Причината за последната болест е липсата на направени микробиологични изследвани. И това че докторите предписват скъпи антибиотици, които се дават рядко. А те в случая не действат.

Разковничето за скарлатината се оказват най-евтините пеницилинови илачи. Те обаче имат един недостатък – трябва да се дават често, което е кошмар за съвременните майки, допълни проф. Кантарджиев.

dnes.bg

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *