Влошават ли се вместо да оздравяват финансите на община Велинград

 Влошават ли се вместо да оздравяват финансите на община Велинград

Община Велинград обяви доклад за изпълнение на плана за финансово оздравяване през 2019 г. В края на миналата година изтече 3-годишният план за финансово оздравяване. Според доклада обаче в резултат на изпълнението на плана Община Велинград не успя да постигне финансово оздравяване, а напротив – финансовото състояние се е влошило.

Причините не са неизпълнение на заложените в плана мерки или липса на финансова дисциплина, а в наложените на общината запори, липса на ликвидност, ограничен достъп до собствените приходи, сочи докладът. Това е довело до завабяне на плащания към доставчици, натрупване на задължения, включително за осигурителни вноски, забавяния на плащания по инфраструктурни проекти и др. През 2019 г. са започнали преговори с кредитори за сваляне на запорите, но в началото на 2020 г. все още не са финализирани.
Изводът в доклада е, че и през настоящата година Велинград ще остане “община с финансови затруднения” по смисъла на Закона за публичните финанси. Това поставя общината пред предизвикателството да разработи нов план за финансово оздравяване. Новият план ще изисква бързи и непопулярни мерки. В доклада са изброени част от тях: увеличаване на всички данъци и такси, драстично намаляване на персонала в администрацията, принудително събиране на вземанията от длъжници.

tempo.velingrad.com

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *